PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

21.08.2019
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

SVI PRIČAJU O NOVOJ STUDENTICI GLASOVITOG HARVARDA Imati u životopisu crticu u kojoj piše da si diplomirao na prestižnom svjetskom sveučilistu je super!

Foto: Screenshot/Jutarnji list

Foto: Screenshot/Jutarnji list

Osvrt na medijske objave o Katarini Kitarović.

Autor: Damir Lacković

Djeca poznatih roditelja su uvijek pod povećalom javnosti. Tako i dotična mlada djevojka... Kad se radi o mladim osobama, treba biti puno obazriviji nego prema njihovim poznatim roditeljima.

Foto: Screenshot/Jutarnji list

Često čitamo o bahatoj djeci koja čine kojekakve loše stvari, prometne nezgode ili tučnjave... I uvijek se nekako bahati roditelji pobrinu da kazna bude mala ili da je nema...

Ovo je sasvim drugi primjer. Bez obzira što mislili o njenoj mami, ovdje se radi o mladoj djevojci koja se ističe upisom na prestižno sveučiliste nakon uspješnog školovanja i ispita, te drugih aktivnosti koje to sveučiliste ocjenjuje. Svako strano sveučiliste pazi da među svojim studentima ima i djecu poznatih roditelja. U tom pogledu, ma koliko mi bili mala i u svjetskim razmjerima beznačajna država, ipak to sveučiliste može napisati da tamo studiraju i djeca predsjednika pojedinih država svijeta.

Ta sveučilista nisu 'uljuljkani sveučilišni sustavi koji žive na državnim proračunima'. Ta sveučilista su profitne institucije, kojima treba i dobar ugled i marketing. Ta sveučilista žive od studenata i moraju dati svojim studentima i znanje ali i status. Koliko će to znanje biti 'pasivna memorijska polica sa pročitanim obimom gradiva', a koliko 'operativno znanje upotrebljivo u bilo kojoj situaciji', to ne ovisi o fakultetu ni o statusu roditelja. To ovisi o tome kakav će student biti nakon tog fakulteta.

Bio sam u puno komisija za izbor zaposlenika. I svašta sam vidio i čuo. Postoje danas agencije za pisanje krasnih životopisa... Imati u životopisu crticu u kojoj piše da si diplomirao na prestižnom svjetskom sveučilistu je super. No, kad krene razgovor i test operativnih vještina, tada se '... na muci poznaju junaci!'

Vjerujte da sa naših prestižnih državnih fakulteta izlaze studenti koji imaju problem sa običnim postotnim računom.

Na ovom pitanju pada 80 posto ljudi:

'Ako neki iznos umanjimo za 20%, za koliko taj rezultat umanjenja treba uvećati, da bi opet dobili isti početni iznos?'

Na sličnom pitanju je pao i 'strateg jedne bivše Vlade'...

Dotičnoj mladoj studentici želim da iskoristi sve što joj to sveučilište pruža za svekoliko osobno obrazovanje. Ona će dobiti diplomu tog sveučilista, no kakav ce ona 'ispasti obrazovni proizvod' to ovisi samo o njoj.

Tesla nije imamo poznate mamu i tatu... Nije završio čuvenu gimnaziju u Metropoli niti prestižni američki fakultet...


22.05.2019.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2019.