PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

21.08.2019
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

POLITIČARI OBEĆAVAJU, A MLADI ISELJAVAJU Jedan od najljepših dijelova Hrvatske danas je gotovo pust

Foto: Screenshot

Foto: Screenshot

Dalmatinska zagora svakim je danom sve praznija.

Autor: CroExpress

Godine prolaze, političari obećavaju, a Dalmatinska zagora svakim je danom sve praznija. Jedan od najljepših krajeva Hrvatske, unatoč velikom potencijalu postao je starački dom na otvorenom

Preostali stanovnici mole pomoć da bi zadržali barem neke mlade obitelji. Proteklih godina obećavane su brojne mjere, ali da bi se mladi iz hrvatskih i europskih gradova vratili u Dalmatinsku zagoru potrebno je pod hitno preći s obećanja na djela, javlja RTL.

Naglasila je to i predsjednica na skupu posvećenom upravo revitalizaciji Zagore. Smatra kako je potrebno donijeti žurne mjere za Banovinu, Gorski Kotar, Liku i kontinentalnu Dalmaciju.  

'Ta su područja, a sa Slavonijom to je više od pola Hrvatske, demografski najviše ugrožena. Koliko su nam važna, ne samo gospodarski nego i sigurnosno ne treba posebno naglašavati', izjavila je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Međutim, jedan od stanovnika ovog kraja apelira na vladajuće da prijeđu s riječi na djela kako bi se zadržali mladi koji već godinama iseljavaju u druge europske zemlje.   

'Moja djeca neka ostanu ovdje i neka im se pruži šansa! Ne daj Bože da moraju otići, ne daj Bože! To će mi biti težak udarac', rekao je Pavo Gruica iz Sitnog Gorja.  

Lakše mu je, kaže, bilo pet godina u ratu nego izvaditi papire za stado ovaca od kojeg je na kraju odustao. Kupiti zemlju koju je uknjižila Austro-Ugarska ni ne pomišlja, ali ipak vjeruje da se naprijed može. 

'Mjere su spore jer se nije radilo sustavno godinama kako treba, ali sam siguran da jednom moraju pokazati rezultate', dodao je Gruica  


23.05.2019.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2019.