PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

19.08.2019
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

VUKOVARKA MARIJANA MAJA BALIĆ 'Budem li izabrana u EU parlament, više će se znati o hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima'

Foto: Facebook/Zvonko Milas

Foto: Facebook/Zvonko Milas

Imala je svega deset godina kada su joj u Vukovaru ubili oca i majku.

Autor: CroExpress

Vukovarka Marijana Maja Balić nadljudskom je snagom savladala svoju bolnu prošlost te se danas puna optimizma i nade, njegujući demokršćanski svjetonazor i identitet koji je pronašla u temeljima HDZ-a, želi izboriti za svoje mjesto u Europskom parlamentu na 6. mjestu HDZ-ove liste.

Naime, Maja je kao mala osjetila strahote rata kada je, tijekom opsade Vukovara u rujnu 1991., sa sestrom, tetama i bakom uspjela napustiti rodni grad u kojem su mučki ubijeni njezini otac i majka, dok je tetak uspio preživjeti pad Vukovara i pet mjeseci torture u srpskim logorima, nakon čega im se pridružio u Zagrebu.

Zahvaljujući brizi tete i tetka, Marijana je u Zagrebu završila osnovnu i srednju školu te Ekonomski fakultet, smjer financije, stekavši zvanje diplomirane ekonomistice. No, iako je živjela u glavnome gradu, ljubav prema Vukovaru bila je jača, a uz to je, kako kaže, željela biti bliže roditeljima, pa se odlučila vratiti domu svom. Dobila je priliku odraditi pripravnički staž i počela je raditi u Vukovarsko-srijemskoj županiji i Razvojnoj agenciji HRAST, gdje se bavila pripremanjem i provedbom projekata.

Također, suosnivačica je Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata. Njezin predani rad privukao je pozornost u HDZ-u pa ju je današnji predsjednik Vlade Andrej Plenković postavio kao voditeljicu ureda zastupnika u Europskom parlamentu u Bruxellesu. Danas obnaša funkciju zastupnice u 9. sazivu Hrvatskoga sabora kao zamjenica zastupnika Ivana Penave, gradonačelnika Vukovara.

Maja je u redovima HDZ-a, ali i šire, poznata po tome što kroz svoj posao i javno djelovanje radi prije svega za dobrobit Slavonije i Republike Hrvatske, a što će raditi ako bude izabrana Europski parlament, otkrila je samo za Dnevno.hr

Foto: Dnevno.hr

Još ste s deset godina doživjeli najveće strahote koje je donio rat u Hrvatskoj. Izgubili ste sve – roditelje, dom i grad. Kako danas gledate na sve to?

Emotivno. U meni je osjećaj koji je teško definirati i riječima opisati. Iako je prošlo toliko godina, još mislim da je sve bio samo ružan san iza kojega ću se probuditi, čvrsto zagrliti svoju mamu i tatu i nastaviti s bezbrižnim djetinjstvom desetogodišnjakinje u bajkovitom Vukovaru – gradiću na obali silnog Dunava, mjestu baš po mjeri čovjeka.

Možete li doista sve to zaboraviti?

Ništa nije gore od zaborava. To nam se ne smije i ne može dogoditi jer onda riskiramo da nam se povijest ponovi. Do kraja svog života borit ću se da se nikada ne zaboravi strahota koju je agresor učinio našoj domovini. Možemo i moramo razgovarati o oprostu, jer znam da i na drugoj strani ima puno onih koji su svjesni koliko je pogrešno bilo napadati Hrvatsku.  Svaki se dan trudim da ljubav u mom srcu od zuba vremena sačuva sve ono što sam tada voljela i što danas volim i nosim sa sobom.

Kako ste se osjećali kad ste saznali da ste na listi za Europski parlament?

Ponosno. Godinama sam radila kao asistentica i voditeljica ureda tadašnjeg zastupnika u Europskom parlamentu, a današnjeg predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, zbog čega sam itekako dobro upoznata kolika je čast, ali i obaveza predstavljati Hrvatsku u ovoj Europskoj instituciji.

Mislite li da Europa treba biti bliža običnim građanima, posebice u Hrvatskoj?

Da i za to ću se zalagati jer želim da svaki građanin uživa u prednostima hrvatskog članstva. Imajući na umu da smo mnogo mlađa članica od sljedeće dvije najmlađe, jasno je zašto se efekti možda još ne osjete koliko bi trebali, ali svaka nova godina uz naš rad u Europskom parlamentu osigurat će da se Europa sve više približava našim sugrađanima.

Konkretno, u vašem Vukovaru najveći je problem iseljavanje i demografija. Na koji biste način vi to riješili i imate li u planu pomoći na tom polju?

Istoku naše države treba pridavati posebnu pažnju zbog specifične situacije u kojoj se nalazi, a najbolji potez u tom smjeru je Projekt Slavonija, Baranja i Srijem i spomenutih 18,75 milijardi kuna koje se u ovaj kraj ulažu. Također, u pripremi je Zakon o razvoju grada Vukovara koji bi jednako tako trebao imati pozitivan utjecaj, a iskreno vjerujem da će sve navedeno imati učinka na zaustavljanje iseljavanja i demografski rast. Vukovar je grad po mjeri čovjeka i vjerujem da će ponovno postati mjesto kojem se dolazi, a ne grad iz kojeg se odlazi, iako za takvo što mi sami moramo stvoriti odgovarajuće uvjete.


24.05.2019.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2019.