PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

18.06.2019
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

POVIJESNI DOGAĐAJ Evo kako su Hrvati iz Philadelphije obilježili prvi let iz SAD-a za Hrvatsku

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Izravna veza između Amerike i Hrvatske.

Autor: CroExpress

Upravo je završila višednevna proslava u čast nove povijesne veze između grada Philadelphije i grada Dubrovnika, koji je inače poznat kao 'biser Jadrana'. Frano Matušić, državni tajnik u Ministarstvu turizma Republike Hrvatske, rođen u Dubrovniku, kaže da 'povijest živi u svakom dijelu Dubrovnika'. 

Posebno ističe da je Dubrovnik prepoznat kao jedan od vodećih hrvatskih gradova u turizmu. Bogata i tajanstvena povijest predstavlja Hrvatsku, odredište s raznolikom prirodnom i kulturnom baštinom, razne ponude u kojima svatko može pronaći svoje putne ciljeve i ispuniti ih. Drugi državni tajnik u Ministarstvu turizma, Tonči Glavina, savršeno oslikava toplinu hrvatskog naroda kada potiče Amerikance da dođu i obilaze Hrvatsku: 

'Hrvatska je danas jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u Europi, a mi smo jako ponosni. Po prvi put, Sjedinjene Američke Države i Hrvatska su izravno povezane preko Philadelphije i Dubrovnika, što predstavlja veliku priliku za razmjenu naših iskustava, naših veza i naše kulture. Prekrasne priče i osobna iskustva najbolja su preporuka za sve koji još nisu otkrili ljepote naše zemlje, pa bih iskoristio ovu priliku da vas sve pozovem u Hrvatsku.'  

Ova proslava se održala povodom novog American Airlines inauguracijskog leta, koji je napustio Međunarodnu zračnu luku Philadelphia navečer 7. lipnja, a sljedećeg je dana sletio na prekrasnu hrvatsku obalu u gradu Dubrovniku. Ovaj pothvat dio je sezonske usluge American Airlinesa, budući da tvrtka ovog ljeta dodaje četiri nove međunarodne rute s aerodroma Philadelphia's Airport; druge europske destinacije kao dio ove usluge uključuju Berlin, Bolognu i Edinburgh. 

Povodom ovoga, mnogi hrvatski i američki dostojanstvenici i dužnosnici okupili su se kako bi obilježili povijesni događaj tijekom tri dana diljem grada Philadelphije. Počevši od 9 sati u četvrtak, 6. lipnja, 'Philadelphia i Dubrovnik Friendship Day' obilježen je u čuvenoj kući Betsy Ross - rodnom mjestu američke zastave - proglasom kojeg je pročitao predstavnik države Pennsylvania, Jared Solomon. Među govornicima su bili Lisa Acker, izvršna direktorica kuće Betsy Ross, Steve Rukavina, suvoditeljica ovog višednevnog događaja, Pjer Šimunović, veleposlanik Hrvatske u Sjedinjenim Američkim Državama i Frano Matušić.  

U večernjim satima 6. lipnja u 18 sati, dužnosnici i počasni gosti iz obje zemlje okupili su se na svečanom prijemu u Nacionalnom centru za ustav. Ari Mittleman i Steve Rukavina su bili supredsjedatelji ovog skupa, a istaknuti američki i hrvatski gosti koji su nazočili bili su: Jim Kenney, gradonačelnik Philadelphije, Pjer Šimunović, veleposlanik Hrvatske u Sjedinjenim Američkim Državama, i Tonči Glavina i Frano Matušić, Državni tajnici Ministarstva turizma Republike Hrvatske. 

Ovaj događaj pod pokroviteljstvom Hrvatske turističke zajednice promovirao je hrvatsko vino i glazbu.Nakon noći odmora od proslave prethodne večeri, događaj se nastavio u petak, 7. lipnja, kada je u 10:00 sati u zgradi Gradske vijećnice Philadelphije podignuta hrvatska zastava. Tijekom podizanja zastave, gradski dužnosnici u Philadelphiji održali su govore o ovoj povijesnoj bilateralnoj vezi između grada Philadelphije i Dubrovnika. Sheila Hess, predstavnica Grada Philadelphije, govorila je nakon kratkog uvoda Stevea Rukavine i Arija Mittlemana.  

Kako se prvi let iz Philadelphije do Dubrovnika pripremio za polazak, službena konferencija za novinare za američko osoblje u Međunarodnoj zračnoj luci u Philadelphiji održana je u 16:00 sati. Ovaj rasprodani let prevezao je mnoge vodeće hrvatske dostojanstvenike i američke turiste, kao i počasne goste u Dubrovnik, a avion je sletio u 9:30 sati u subotu, 8. lipnja u zračnoj luci Dubrovnik. Ovaj trodnevni događaj završio je konferencijom za medije u Dubrovniku u 10:30 sati, gdje su novinari dobili priliku intervjuirati one koji su sletjeli.

09.06.2019.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2019.