PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

17.10.2019
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

POLJSKA Izbodeni svećenik iz Wrocława je stabilno nakon napada nožem

Foto: CNA

Foto: CNA

Napad na Fr. Ireneusz Bakalarczykse dogodio se u ponedjeljak, 10. lipnja.

Autor: CroExpress

Katolički svećenik iz Wrocławua je u stabilnom stanju, javlja katolička informativna agencija CNA.

Napad na Fr. Ireneusz Bakalarczykse dogodio se u ponedjeljak, 10. lipnja u ranim jutarnjim satima kada je svećenik krenuo na služenje sv. mise u crkvu Blažene Djevice Marije u središtu grada Wrocława. Tada mu se približio 57-godišnji muškarac i navodno, prije izvlačenja noža, započeo razgovor o skandalu seksualnog zlostavljanja u katoličkoj crkvi, izjavili su poljski lokalni informativni kanali TVP Info.

Glasnogovornik sveučilišne kliničke bolnice u Wrocławu izjavio je za poljsku medijsku agenciju PAP da se Bakalarczyk oporavljala od teške operacije. Obradom je utvrđeno da je u napadu zadobio ubodne rane u predjelu prsa i trbuha.

Napadač je uhićen na licu mjesta odmah po dolasku policije.

Rafal Kowalski, glasnogovornik nadbiskupije u Wrocławu, rekao je PAP-u da ne može potvrditi da je muškarac zapravo razgovarao sa svećenikom prije nego ga je izravno i napao. Dodao je, kako se čini da napad nije bio usmjeren direktno protiv Bakalarczyka, nego protiv 'čovjeka u habitu'.

Nedavna objava dokumentarnog filma o seksualnom zlostavljanju u Poljskoj šokirala je  građane ove zemlje i potaknula javnu diskusiju o toj gorućoj temi.

Oko 400 poljskih svećenika optuženo je za seksualno zlostavljanje više od 600 ljudi u vremenskom razdoblju od 1990. do 2018. godine. Nadbiskup Stanislaw Gadecki Poznan, predsjednik poljske biskupske konferencije, nazvao je ove izvještaje 'tragičnim'.

U pismu od 22. svibnja, poljski su biskupi uputili javni apel: 'Ne zanemarimo i ono dobro, koje se u Crkvi čini svakog dana, ne dozvolimo da to dobro bude zamračeno grijesima određenih osoba. Svi koji su počinili ova ružna djela trebaju biti kažnjeni za svoje postupke.'

15.06.2019.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2019.