PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

13.11.2019
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

LUKA BURILOVIĆ O UVOZU STRANIH RADNIKA U HRVATSKU Pobijedio je glas razuma i saslušan glas gospodarstvenika

Foto: HGK

Foto: HGK

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Luka Burilović pozdravio je u srijedu odluku Vlade o povećanju kvota dozvola za zapošljavanje stranaca u turizmu i građevinarstvu.

Autor: CroExpress/Hina

Vlada je danas povećala ovogodišnju kvotu dozvola za zapošljavanje stranaca, i to za dvije tisuće radnika u ugostiteljstvu i turizmu i za tisuću radnika u građevinarstvu.

U oba ta sektora postoji mogućnost angažmana dodatnih po tisuću stranih radnika, ali se te dodatne kvote mogu koristiti ako u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje nema raspoloživih radnika traženih zanimanjima.

'Povećanje kvota bila je nužna mjera da se pomogne poslodavcima. Jedina alternativa je bila da se stavi ključ u bravu ili da pati kvaliteta rada, što je u jeku turističke sezone pogubno. No, pobijedio je glas razuma i saslušan je glas gospodarstvenika. Sada kada smo ugasili taj požar, možemo nastaviti raditi na novom zakonu o strancima koji će kvote u potpunosti i ukinuti', ističe Buriolović u priopćenju.

Po njegovim riječima, za građevinarstvo će se još vidjeti kako stvari stoje kada ponovno krenu radovi u rujnu, a moguće je da će trebati još povećati kvote. 'Ovo je i dodatna potvrda da u konačnici kvotni sustav više ne funkcionira jer ćemo se dovesti u situaciju da svako malo moramo tražiti dodatne radne dozvole', rekao je Burilović.

On podupire i strože uvjete za one na zavodu za zapošljavanje koji više puta odbiju posao. 'Dakako da treba prvo potražiti među domaćom radnom snagom. No, ako ne ide, gospodarstvenici ne mogu i ne trebaju čekati', poručuje predsjednik HGK.

Ističe i kako se mora nastaviti integrirati populacijska politika u dugoročnu razvojnu strategiju Hrvatske, uz ostale dugoročne mjere, a prije svega uz prilagodbu obrazovnog sustava tržištu rada.


19.06.2019.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2019.