Autor: CroExpress/Večernji.ba
Većina hrvatskih poslodavaca koja kontaktira Agenciju za rad i zapošljavanje BiH traži radnike iz Bosne i Hercegovine koji imaju hrvatsko državljanstvo kako bi ih tamo mogli registrirati kao domaću radnu snagu, čemu ARZ ne bi mogla udovoljiti jer bi se radilo o diskriminaciji, potvrđeno je Feni iz te institucije, prenosi Večernji.ba  
Glasnogovornik Agencije za rad i zapošljavanje Boris Pupić pojasnio je da Bosna i Hercegovina nema potpisan sporazum o zapošljavanju s Hrvatskom i da Agencija ne posreduje u zapošljavanju bosanskohercegovačkih radnika u toj zemlji. 
‘Redovito dobivamo zahtjeve od poslodavaca iz Hrvatske, ali bez sporazuma ne možemo raditi na posredovanju‘, rekao je Pupić. 
Podsjetio je da su ARZ i Hrvatski zavod za zapošljavanje 2013. dogovorili sporazum o sezonskom zapošljavanju i Vijeće ministara BiH je iste godine Agenciji dalo suglasnost za potpisivanje tog sporazuma, ali je Vlada Hrvatske zaustavila daljnju realizaciju zbog otpora tamošnjih sindikata
‘Dok taj sporazum ne bude potpisan ARZ nema mogućnost posredovati u zapošljavanju radnika iz BiH u Hrvatskoj‘, istaknuo je Pupić, navodeći kako službenih podataka o broju bosanskohercegovačkih radnika u Hrvatskoj nema, ali da u posljednjih desetak godina neslužbene procjene hrvatskih sindikata govore o nekih 30.000 radnika koji u turističkoj sezoni rade ilegalno u RH.  
Pupić je naglasio da je Hrvatska u posljednje tri godina značajno povećala broj kvota za radne dozvole za strance, ali da im očito i dalje fali radnika – posebno u turističkoj sezoni.

Datum objave: 12.07.2019.