Autor: CroExpress/Tomislav Panenić

Svaki premijer, pa tako i Plenković, mora imati pravo da si samostalno izabere ministre koji će provoditi njegovu viziju i program razvoja Hrvatske. To mu pravo nitko nema pravo uzeti dokle god je mandatar, ali niti nama ne može nitko oduzeti pravo na komentar postupka i rezultata rekonstrukcije Vlade.
Otišli su dvoje aferama opterećenih ministara, Tolušić i Žalac. I moram reći da je to dobro, ali pravi premijer bi to davno prije učinio. Ujedno smo ostali bez ministarstva poljoprivrede i regionalnog razvoja i fondova EU. Dva ministarstva u kojima se raspolaže s puno novca. Projekt Slavonija, koji nije niti pravo zaživio, ovim je politički umro. Novi ministri, Pavić i Vučković, jednostavno nemaju u svojim genima potencijal da se bore za Slavoniju istim žarom. Ne treba im zamjeriti.
S druge strane, imenovanje novih ministara iz Slavonije prvenstveno šalje poruku HDZ-ovim županijskim organizacijama da su Plenković i Jandroković odlučili maknuti stare garniture (za kojima nitko neće plakati, op.a.) te od sada imaju svoje ljude. Jasno je da njihovo imenovanje ima manje značenje za resore koje preuzimaju, već više na smjer sastavljanja listi za nove parlamentarne izbore.
Zaključno, Plenković je ojačao svoju poziciju u HDZ-u, Hrvatska je ostala na čekanju, a Slavonija, Baranja i Srijem su stvarni gubitnici.

Datum objave: 18.07.2019.