Autor: CroExpress

 – Pozdrav narode. Imam mali problem kao i 90% gasterbajtera ovde. Došao sam na vizu iz rodnog sela u DE, prije toga sam se bavio sa stokom.
Kad sam došao u DE, prvo sam otišao u Vodafon digo Samsung S9 na dvije godine, rata 80 eu mjesečno. Lijepa Turkinja koja tamo radi me nagovorila da je to paket baš za mene. Imam ogroman internet ne mogu potrošiti. Kad ga vadim u kafiću, svi blenu u njega.

Posle prve plate sam digao BMW na kredit 18 hiljda eu, kabriolet reko, nek crknu dušmani, moje komšije iz sela kad dođem na urlaub, ali velika je rata i osiguranje.

Reko, kako se vi borite s tim ratama, ja teško!?

Kupio sam i zemlje u rodnom selu ocu da pravim kuću sa četri sprata, a gipsane lavove sam već naručio da mi krase kapiju.
Inače štedim mnogo, presjedim nedeljom u gartenu s mojim zemljacima. Tada lažemo jedni drugima kako imamo ogromne plate.

Štedim mnogo, jedem samo konzerve i grah.
Ali teško financijski izdržim. Inače radim: bauštela, moleraj.

Kupio sam danas nove sunčane brile 200 eu, neki rej ban ih pravi. Kad sjednem u mog kabrioleta i metnem te cvike, svaka šuša se okreće u mom selu.

Radim i neben djob, čistim kenjare popodne neke općinske kuće.

Naš narod je ovdje zavidan. Jučer sam se posvađao s komšijom Rumunom oko flaše koju smo našli ispred zgrade, zamislite on bi da prisvoji pfand 25 centi, a ja prvi našao. Neki dan, u Lidlu sam kupovao grah u konzervi, angebote, i zamalo mi kolica blokirala kad sam ih vraćao na onaj lanac, reko ode mojih 50 centi, umalo infrakt nisam dobio.

Kako vi izlazite na kraj s kreditima?

Datum objave: 20.07.2019.