PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

26.02.2020
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

GRLIĆ RADMAN Uvjeren da se rasističkim istupima hrvatske diplomatkinje neće narušiti odnosi Njemačke i Hrvatske

Foto: Hina

Foto: Hina

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je u ponedjeljak da je nanesena šteta hrvatskom ugledu širenjem rasističkih i ksenofobnih stajališta diplomatkinje Elizabete Mađarević čiji je zadatak bio predstavljati zemlju 'u najljepšem smislu te riječi'.

Autor: CroExpress/Hina

Grlić Radman je potvrdio da će MVEP uputiti zahtjev za pokretanjem pravnog postupka na Službeničkom sudu.

'Kolegica je opozvana, njoj se mandat prekida. Od trenutka kada počne taj postupak bit će pod suspenzijom', rekao je ministar.

Mađarević, koja je od siječnja 2019. na diplomatskom mandatu u Berlinu, na svojem Facebook profilu širila je rasistička i ksenofobna stajališta, pisala o 'bijeloj Europi' i o tome kako je samo takva Europa 'čista', širila antimigrantske teze i napadala prava LGBT zajednice, objavili su mediji.

'Diplomat predstavlja svoju zemlju u najljepšem smislu te riječi. Diplomat mora biti najbolji od najboljih', rekao je Grlić Radman i dodao da je Mađarević nanijela političku štetu Hrvatskoj.

'Rasizmu i bilo kakvim oblicima netolerancije nema mjesta u MVEP-u', rekao je Grlić Radman i dodao da nije bio upoznat s rasističkim stavovima diplomatkinje.

Tijekom dana se susreo i s njemačkim veleposlanikom, ali je uvjeren da se rasističkim istupima hrvatske diplomatkinje neće narušiti odnosi Njemačke i Hrvatske.

'Incident nam neće narušiti dijalog. To će biti jako brzo zaboravljeno', siguran je novi šef hrvatske diplomacije.

19.08.2019.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2020.