Autor: CroExpress/Hina

Saborska Služba za građane, naime, već tradicionalno organizira manifestaciju Dan otvorenih vrata Hrvatskoga sabora pa će tako biti i ove godine, građani će u utorak bez prethodne najave i uz stručno vodstvo od 10 do 17 sati moći razgledati saborske dvorane i druge radne i protokolarne prostore koji nisu dio uobičajenih programa obilaska za posjetitelje.
Građani će u zgradu Sabora moći ući na glavni ulaz s Trga sv. Marka broj 6 – uz uobičajeni sigurnosni pregled, u skupinama od 50 posjetitelja. Program razgledavanja trajat će oko 30 minuta.

Za posjetitelje iz inozemstva organiziran je program obilaska na engleskom jeziku u 12 i u 15 sati. Za osobe koje se otežano kreću ili su u invalidskim kolicima osiguran je pristup bez čekanja u redu.

Susret građana s predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem planiran je u Sabornici oko 13 sati.

Prije toga, zainteresirani će građani na Markovu trgu u podne moći nazočiti ceremoniji Velike smjene straže Počasno zaštitne bojne.

Povijesni 8. listopada 1991.

Dan otvorenih vrata manifestacija je koja se u Hrvatskom saboru u pravilu održava dva puta godišnje – uz 30. svibnja, Dan Hrvatskoga sabora, te uz državni blagdan 8. listopada, Dan neovisnosti. Po prvi je puta održana u svibnju 2013., u godini ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Dan neovisnosti Hrvatska obilježava u spomen na odluku Hrvatskog sabora od 8. listopada 1991., kojom su raskinute sve državnopravne veze s bivšom Jugoslavijom. Sabor je tu odluku donio dan nakon raketiranja Banskih dvora i pokušaja likvidacije državnog vrha i dan nakon što je istekao tromjesečni moratorij na Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti, koju je Sabor donio 25. lipnja 1991. godine. Stupanje na snagu te Odluke odgođeno je za tri mjeseca na temelju Brijunske deklaracije od 7. srpnja, odnosno na zahtjev Europske zajednice koja je vjerovala da se jugoslavenska kriza može riješiti mirnim putem.

Povijesnu odluku od 8. listopada 1991. Hrvatski sabor je zbog sigurnosnih razloga donio izvan svoje zgrade, u podrumu Inine zgrade u Šubićevoj ulici.

Datum objave: 06.10.2019.