Autor: CroExpress/Željko Batarilo

Nakon što se odlučio aktivirati i pomagati putem sponzorskih ugovara, generalnih pokroviteljstava za nekoliko sportskih društava, ovih je dana najavio nastavak sjajnih projekata i vijesti za Hrvate u Austriji.
– Želim pomoći. Hoću i mogu! Raduje me angažman u sportskim klubovima. Vidim da su reakcije izvrsne. Vjerujem da mogu biti pokretač pozitivnog razvoja aktivnosti mnogobrojnih Hrvata u Beču i cijeloj Austriji. Stoga idem još puno dalje!
Imali smo sastanak Inicijativnog odbora udruge ‘Hrvatski dom’ kojom želimo povezati sva naša hrvatska društva u Austriji, osnažiti njihov rad i zajednički djelovati na dobrobit naše mnogobrojne hrvatske zajednice koja ovdje živi.
Mogli smo svi vidjeti ovih dana kako nas nema nigdje u političkom spektru, a slabo smo zastupljeni u svakom drugom dijelu austrijskog društva iako smo primjer sjajne integriranosti, uspješnosti na mnogim područjima.

Snaga Hrvata u Austriji u smislu društvenog, intelektualnog, kulturnog, poduzetničkog, sportskog i svakog drugog potencijala jednostavno se mora pokazati, a onda će ona sasvim sigurno biti primjereno vrednovana i kod austrijskih i kod hrvatskih institucija – kazao je Lucić, predsjednik Inicijativnog odbora Hrvatskog doma.
– Udruga Hrvatski dom krenula je s radom već od 1. listopada, a u Austria Center Vienna upriličit ćemo u prosincu ‘Prvi kongres hrvatskih udruga u Austriji’ na kojem želimo predstaviti naš program i započeti na tako potrebnom zajedništvu i povezivanju. Uskoro ćemo o kongresu objaviti sve pojedinosti.
Svjestan sam odgovornosti i veličine projekata koji Hrvatski dom želi pokrenuti. Vjerujem u pozitivan hrvatski duh i pomoć hrvatskih ali i austrijskih institucija te da je naša udruga u zajedništvu sa svima spremna iznjedriti velike i značajne projekte koje želimo načiniti. To će biti ispit našega zajedništva u čiji pozitivni ishod ne sumnjam. Imamo već dogovorene sastanke s predstavnicima mjerodavnih institucija u Hrvatskoj kojima ćemo predočiti naše planove. Vjerujem i očekujem njihovu zauzetost i dobru volju. Isto tako, pokrenut ćemo procese, intenzivirati razgovore s gradskim i saveznim vlastima u Austriji kako bismo napokon dobili ono što nam i pripada, a sve u duhu nastavka njegovanja i unapređivanja dobrih austrijsko-hrvatskih odnosa – zaključio je Andrej Lucić.

Datum objave: 12.10.2019.