Autor: CroExpress

Protekle tri godine iz Hrvatske se odselilo najmanje 170 tisuća ljudi, a analiza podataka o odlascima iz državne i javne službe pokazuje da je u inozemstvo otišlo najviše pet tisuća ljudi iz državnog i javnog sektora, piše Večernji list.

Iz javne službe koja broji 170 tisuća zaposlenih u inozemstvo su uglavnom odlazile medicinske sestre, liječnici, zaposleni iz sustava socijalne skrbi, a iz državne policajci. 

Položajem i plaćom u državnoj službi najnezadovoljniji su policajci. U protekle tri godine prema neslužbenim podacima iz policije je otišlo oko 700 policajca.
‘Nitko ne želi raditi u policiji jer je početna plaća 3800 kuna, policajci u najboljim godinama odlaze u druge zemlje EU, Njemačku, Irsku, Italiju i rade kao kuhari, keramičari, vozači autobusa. Mi smo najpotplaćeniji u Hrvatskoj od svih državnih i javnih službenika, a naš posao je rizičan, nosimo glavu u torbi’,  kaže predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić.

Iz sustava socijalne skrbi samo u ovoj godini otišlo je 400 zaposlenih.

Iz zdravstva, najvećeg javnog resora sa 67.684 zaposlenih, otišlo je u inozemstvo 1068 medicinskih sestara prema podacima Hrvatske komore medicinskih sestara te 850 liječnika od 2013. prema podacima Hrvatske liječničke komore. 
Iz školstva, koje broji 65.650 zaposlenih, od 2017. do 2019. otišlo je 1626 nastavnog osoblja iz osnovnih i srednjih škola. No, kako podatke o zaposlenima koji su prekinuli radni odnos u OŠ i SŠ Ministarstvo obrazovanja temelji na sustavu COP, iz njih ne mogu utvrditi zbog kojeg su razloga sporazumno otišli iz škola, jesu li dali otkaz ili ga dobili.

Iz visokog obrazovanja otišla su 162 zaposlena, iz znanosti 28.

U 10 godina iz sudstva je na vlastiti zahtjev otišlo 212 sudaca (12%).

Na dulji rok i javni i državni sektor najviše ugrožava iseljavanje vojske građana koji su pobjegli iz privatnog sektora i od nezaposlenosti. Samo u Njemačku je u tri godine otišlo više od 152 tisuće naših građana prema preciznoj njemačkoj statistici, 16 tisuća njih u Irsku i više od 2000 u Švedsku.  

Datum objave: 04.11.2019.