Autor: CroExpress/Hina

Vukovarski HDZ poručio je u petak kako otkrivanje spomen ploče generalu JNA Mladenu Bratiću u Novom Sadu ne vodi normalizaciji odnosa susjednih država nego još više veliča agresiju na RH i Vukovar te predstavlja šamar svakoj od 2.717 žrtava svih nacionalnosti koje su u tom gradu poginule za vrijeme Domovinskog rata.

U Novom Sadu će danas biti podignuta i otkrivena spomen ploča generalu JNA Mladenu Bratiću, komandantu Novosadskog korpusa, koji je 2. studenoga 1991. u napadu na Vukovar poginuo. U studenom, koji je mjesec tuge i najvećih stradanja građana Vukovara, ovaj čin ne vodi normalizaciji odnosa susjednih država, nego još više veliča agresiju na Republiku Hrvatsku i grad Vukovar stoji u priopćenju GO HDZ-a Vukovar. Sramotno je, kažu, veličanje i ponos ratnim zločincem koji je svoj život podredio razaranju, ubijanju te etničkom čišćenju jednoga grada. Ovakav čin je konkretno priznanje Republike Srbije o sudjelovanju i vođenju agresije na Vukovar i Republiku Hrvatsku od strane JNA, poručuju iz vukovarskog HDZ-a. Smatraju kako su građani Vukovara tim činom još jednom izloženi agresiji i produljivanju problema međunacionalnih odnosa kao i da stradalnici i hrvatski branitelji ne mogu imati miran život u gradu za koji su se borili. Ovaj potez je ujedno i šamar svakoj od 2.717 žrtava svih nacionalnosti koje su poginule u gradu Vukovaru za vrijeme Domovinskog rata, a kojima je u dvorištu Franjevačkog samostana u Vukovaru ponad Dunava podignut spomen, poručuju iz HDZ-a.
‘To je skandalozno i to najoštrije osuđujemo, ako se to uopće dogodi’, rekao je Grlić Radman novinarima u Rijeci, prvome gradu u kojem je počelo predstavljanje hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije.

‘On je zapravo ratni zločinac, poginuo je napadajući tuđu zemlju, našu zemlju, hrvatski grad Vukovar’, rekao je šef hrvatske diplomacije.

Otkrivanje spomen ploče ratnom zločincu sigurno ne pridonosi stabilizaciji i dobrosusjedskim odnosima. ‘Nama je neprihvatljiv i neshvatljiv taj smjer u vanjskoj politici kojim Srbija ide’, rekao je.

Srbija se mora suočiti sa svojom prošlošću, okrenuti se izgradnji demokratskog društva, vladavine prava i prava nacionalnih manjina, rekao je podsjetivši da Srbiju ‘upravo na to upozoravaju čelnici EU-a’.

Odbacio je medijske spekulacije da će srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić govoriti u Hrvatskom saboru na kongresu Europske pučke stranke (EPP) krajem studenoga.

‘Kontekst ove (spomen) ploče nije dobar’, rekao je ministar i podsjetio da je Hrvatska ‘na neki način lokacija’, mjesto održavanja izbornog kongresa EPP-a. Domaćin i organizator kongresa su Joseph Daul i EPP i oni ‘pozivaju sve članice i pridružene članice’.

‘Nije točno da će se skup održati u Hrvatskom saboru’, jer cijeli skup se održava u Areni gdje očekujemo više od 2000 izaslanika, a u Hrvatskom saboru održat će se samo mali dio.

‘Sve će se odvijati u Areni, a hoće li gospodin Vučić doći, to mi ne znamo, ali sigurno je da on neće govoriti u Hrvatskom saboru’, rekao je ministar vanjskih i europskih poslova.

Datum objave: 08.11.2019.