PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

11.08.2020
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

ČESTITAMO Croatia Airlines prevezao četrdesetmilijuntog putnika/putnicu u svojoj povijesti

Foto: HINA/ Dario GRZELJ/ dag

Foto: HINA/ Dario GRZELJ/ dag

Hrvatski nacionalni avioprijevoznik Croatia Airlines u utorak je zabilježio svog četrdesetmilijuntnog putnika odnosno putnicu, a riječ je o Ivanki Čandrlić, koja je u Međunarodnu zračnu luku Zagreb (MZLZ) doputovala zrakoplovom Croatia Airlinesa iz Frankfurta.

Autor: CroExpress/Hina

'Izuzetno nam je drago što smo četrdesetmilijuntog putnika zabilježili u godini u kojoj slavimo 30. obljetnicu osnutka tvrtke. Dodatna je simbolika u tome što je jubilarni putnik zabilježen na liniji na kojoj smo 1992. godine obavili naš prvi međunarodni let i tako počeli povezivati Hrvatsku sa svijetom', rekao je na prigodnom dočeku u zagrebačkoj zračnoj luci predsjednik Uprave Croatia Airlinesa Jasmin Bajić.

Četrdesetmilijunta putnica Croatia Airlinesa Ivanka Čandrlić je izjavila kako često putuje na relaciji Frankfurt-Zagreb, a Croatia Airlines ju je nagradio s dvije besplatne karte poslovnog razreda za jedno od europskih odredišta tvrtke. Uz to, Međunarodna zračna luka Zagreb (MZLZ) ju je nagradila bonom za kupovinu u bescarinskoj trgovini MZLZ-a.

Na pitanje novinara da komentira budućnost Croatia Airlines s obzirom na tri scenarija koja se spominju u medijima, Bajić je odgovorio kako vjeruje u budućnost te kompanije.

'Što se tiče gubitaka, u trećem kvartalu smo ostvarili 41 milijun kuna dobiti. To je realnost Croatia Airlinesa - zimi gubimo, a ljeti, kada je konkurencija tu, mi dobivamo. Moramo naći rješenje za zimsko razdoblje kada smo mi praktički jedini koji povezujemo Hrvatsku sa svijetom. Zimi imamo 15 konkurenata, a ljeti više od sto na ovom visokokonkurentnom zrakoplovnom tržištu', rekao je Bajić.

Na upit očekuje li pomoć države, Bajić je podsjetio da je Croatia Airlines u vlasništvu države te kako je trenutno u tijeku proces koji će dovesti do promjene strukture vlasništva. No, to je do vlasnika, a ne same kompanije, napominje.

Večernji list u današnjem broju piše da konzultanti, PBZ i DBV koji su angažirani na pronalaženju strateškog partnera i modela dokapitalizacije Croatia Airlinesa, do kraja godine trebaju predložiti rješenje za spas hrvatske nacionalne aviokompanije.

Konzultanti trenutačno razrađuju tri modela, koji uključuju zračne luke, mirovinske fondove i ACI. Jedan od modela je, kažu za dnevnik dobro upućeni u rad savjetnika, da se stvori holding hrvatskih zračnih luka i Croatia Airlinesa. Drugo rješenje je da mirovinski fondovi preuzmu Croatia Airlines i zračne luke, a treća je mogućnost da mirovinci uz hrvatsku aviokompaniju preuzmu i ACI.

Novinari su na dočeku četrdesetmilijunte putnice predsjednika Uprave Croatia Airlinesa upitali imaju li dovoljno osoblja. U prošloj godini nismo zabilježili veliki broj odlazaka osoblja, a sada je taj broj sveden na minimum. Imamo dovoljno snage i znanja da ovu kompaniju dovedemo do ciljeva koje vlasnik ima s nama, odgovorio je Bajić.

Croatia Airlines u ovoj godini slavi 30. rođendan. Naime, početkom kolovoza 1989. u Zagrebu je registriran Zagreb Airlines (Zagal), poduzeće za zračni prijevoz, koji je s radom počeo u prosincu iste godine, pružajući uslugu prijevoza poštanskih pošiljaka. Godinu dana kasnije, u drugoj polovici srpnja 1990. godine, Zagal je promijenio ime u Croatia Airlines, nacionalna aviokompanija za prijevoz putnika, robe i pošte.

Prvi komercijalni let Croatia Airlinesa obavljen je 5. svibnja 1991. godine iz Zagreba u Split, dok je povezivanje Hrvatske sa svijetom počelo 5. travnja 1992. godine, prvim međunarodnim letom na liniji Zagreb - Frankfurt.

Zrakoplovi tvrtke dosad su obavili više od 610 tisuća letova i pritom prevezli 12 milijuna putnika u redovitom domaćem prometu, 25 milijuna putnika na redovitim međunarodnim letovima i 3 milijuna putnika na izvanrednim (čarter) letovima.


12.11.2019.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2020.