PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

14.08.2020
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

BITKA ZA VUKOVAR U BROJKAMA Evo kako su branitelji Grada heroja podnijeli nevjerojatnu žrtvu za spas Hrvatske

Andrija Marić, Blago Zadro i Goran Radičević (foto: Wikipedia)

Andrija Marić, Blago Zadro i Goran Radičević (foto: Wikipedia)

U obrani je sudjelovalo oko 1800 branitelja.

Br. pregleda: 1465

Autor: CroExpress

Vežući više mjeseci ogromnu srpsku vojnu silu za područje Vukovara njegovi branitelji su Hrvatskoj dali toliko dragocjeno vrijeme i prostor za stvaranje vojske neophodne za obranu opstojnosti države. Uništivši ogromnu količinu srpskih vojnih potencijala, materijalno, politički i psihološki znatno je oslabljen agresor. Evo kako je izgledala bitka za Vukovar i kasnija okupacija u brojkama.

1800 branitelja sudjelovalo je u obrani Vukovara. Oko 60% bili su stanovnici Vukovara, a ostalo su bili domoljubi iz ostalih dijelova Hrvatske i BiH. Od toga je nekoliko stotina pripadnika Zbora narodne garde i policije, te oko 1000 dobrovoljaca bez vojnog iskustva. Branitelji su imali izrazito skromno naoružanje: poluautomatske i automatske puške, nekoliko mitraljeza i topova, nešto jednostavnog protuoklopnog oružja. Snabdijevanje oružjem, hranom i sanitetskim materijalom odvijalo se jedno vrijeme uskim koridorom kroz kukuruzište kraj sela Marinaca i Bogdanovaca.

Oko 600 branitelja je poginulo. Oko trećine se uspjelo probiti iz grada, a ostali su zarobljeni ili ranjeni.

Stotine tisuća projektila razarali su grad. Brojna tragična svjedočenja preživjelih i dnevna izvješća vukovarskog radija govore o nevjerojatnom herojstvu i patnjama svih koji su do kraja ostali u Vukovaru. Civilni i sanitetski život odvijao se u podrumima. Vukovarska bolnica bila je najveća ratna klinika. Nedostajalo je hrane i sanitetskog materijala. Mrtvi se nisu mogli pokapati zbog stalne kiše granata.

3 mjeseca Vukovar se odupirao jugočetničkom agresoru. Iako je, prema svim pokazateljima, agresor trebao 'pregaziti' Vukovar za nekoliko dana.

300
i više tenkova i oklopnih transportera uništili su branitelji u fascinantnom pokušaju obrane grada od višestruko snažnijeg neprijatelja.

5000 do 7000
četnika poginulo je tijekom opsade grada. 20 do 30 tisuća, procjenjuje se, ih je ranjeno.

18.11.1991. agresorska vojska ulazi u razrušeni Vukovar.

5000 Hrvata odvedeno je u srbijanske logore. Ondje su pretrpjeli teška zlostavljanja, a mnogi se nisu vratili. Veliki broj logora još nije otkriven, tako da se još uvijek ne zna koliko je osoba iz Vukovara zauvijek nestalo.

(Izvor: službena stranica Grada Vukovara)

13.11.2019.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2020.