PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

23.01.2020
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

SPASILI JE DRŽAVNA I POTROŠNJA KUĆANSTVA Njemačka je ponovo za dlaku izbjegla recesiju

Foto: Pixabay/Pijon

Foto: Pixabay/Pijon

U razdoblju od srpnja do rujna najveće europsko gospodarstvo poraslo je mršavih 0,1 posto u odnosu na prethodno tromjesečje.

Autor: CroExpress/Hina

Njemačko gospodarstvo blago je poraslo u trećem tromjesečju zahvaljujući državnoj i potrošnji kućanstava koje su nadoknadile pad aktivnosti u industriji, pokazali su u četvrtak objavljeni podaci statističkog ureda.

U razdoblju od srpnja do rujna najveće europsko gospodarstvo poraslo je mršavih 0,1 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, prema sezonski i kalendarski prilagođenim podacima, objavio je Destatis. Ujedno je snizio procjenu za drugo tromjesečje koja sada pokazuje nešto veći pad aktivnosti, za 0,2 posto.

Dosada su u Destatisu procjenjivali da je BDP u drugom tromjesečju pao 0,1 posto. Njemačka je time ponovo za dlaku izbjegla recesiju, kao i na kraju prošle godine kada su aktivnosti na tromjesečnoj razini stagnirale, nakon 0,2-postotnog pada u trećem tromjesečju.

Pozitivan implus gospodarstvu u trećem ovogodišnjem tromjesečju dale su u prvom redu veća državna i potrošnja kućanstava u odnosu na prethodno tromjesečje, ističu statističari.

Izvoz je također porastao dok je uvoz gotovo stagnirao.
Više se ulagalo i u gradnju dok su ulaganja u strojeve i opremu smanjena. Na godišnjoj razini njemačko je gospodarstvo u trećem tromjesečju prema cjenovno prilagođenim podacima poraslo jedan posto. Prilagođen za kalendarske i cjenovne efekte, rast je iznosio 0,5 posto.

15.11.2019.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2020.