PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

04.08.2020
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

ŠKABRNJA Ministar Krstičević: 'Vukovar, Škabrnja i sve žrtve u Domovinskom ratu nikada ne smiju biti zaboravljeni'

Foto: HINA/ ik

Foto: HINA/ ik

28 godina od strašnih zločina.

Autor: CroExpress/Hina

Okupljanjem sudionika komemoracije, visokih dužnosnika i uzvanika na zapadnom ulazu u Škabrnju u ponedjeljak je počelo je obilježavanje 28. godišnjice tragedije toga ravnokotarskoga mjesta u kojem je 18. studenoga 1991. srpski agresor ubio 48 civila i 15 branitelja.

Kolona sjećanja u kojoj su građani iz cijele Hrvatske, pripadnici Pauka i Tigrova i Hrvatske vojske, koji su jučer krenuli na 75 kilometara dug put od Knina do Škabrnje, braniteljske udruge, izaslanik Predsjednice i vrhovne zapovjednice OSRH i predsjednika Vlade ministar obrane Damir Krstičević, ministri i saborski zastupnici, predstavnici Zadarske županije, krenuli Ulicom 18. studenoga 1991. do spomen-obilježja masovne grobnice, gdje će zajednički vijenac u ime svih izaslanstava položiti Zajednica udruga civilnih stradalnika Domovinskog rata.

'Vukovar, Škabrnja i sve žrtve u Domovinskom ratu nikada ne smiju biti zaboravljeni. Hrvatska vojska bila je u hodnji od Knina do Škabrnje kako bismo odali počast svim poginulima u Domovinskom ratu', rekao je ministar Damir Krstičević, koji je od 5.30 sati hodao s Paucima od Benkovca do Škabrnje. Kako je istaknuo, danas Hrvatsku štiti moćna vojska, upravo zato da se ovakvi zločini nikada ne ponove. 

'U mislima smo sa svim našim prijateljima. Drago mi je da danas imamo mlade hrvatske vojnike koji poštuju te vrijednosti Domovinskog rata. Kad sam čuo za tu inicijativu s hodnjom, najmanje što sam mogao jest pridružiti se njima u posljednjoj etapi', rekao je ministar obrane i potpredsjednik Vlade Damir Krstičević.

U 11 sati u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije održalo se koncelebrirano misno slavlje za žrtve Škabrnje, a u 12 sati Trga dr. Franje Tuđmana krenuo je mimohod Put sjećanja 'Korak po korak' do Centralnoga križa i Spomen obilježja za poginule u Domovinskom ratu na groblju sv. Luke.

Pohod na Škabrnju počeo je ujutro 18. studenoga 1991. napadom srpskog agresora, potpomognutim zrakoplovstvom bivše JNA, tenkovima i pješaštvom tzv. Kninskoga korpusa s Ratkom Mladićem na čelu. Nakon sloma otpora slabo naoružanih branitelja, iz podruma i kuća na najbrutalniji način istjerane su žene, djeca i starci, a samo je tog dana u Škabrnji ubijeno 48 civila i 15 branitelja. Pokolji i progoni nastavljeni su idućih dana. Tijekom višegodišnje okupacije do oslobođenja u Oluji 1995., broj škabrnjskih žrtava povećao se na 86.

18.11.2019.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2020.