Autor: CroExpress

Uoči glavne proslave, u petak i subotu navečer, u kapelici rotterdamske Katedrale svetih Lovre i Elizabete održana je duhovna obnova na kojoj je sudjelovala skupina redovitih vjernika, uvijek željnih poslušati duhovni nagovor i predavanje, a potom u svetoj misi i na klanjanju angažiranije se pripremiti za proslavu ovog svečanog i važnog dana za cijelu hrvatsku zajednicu u Nizozemskoj.
U nedjelju na svečanom misnom slavlju u nazočnosti više od tri stotine osoba u Katedrali u Rotterdamu, u kojoj se već više od trideset godina slavi misa na hrvatskom jeziku, proslavljen je blagdan zaštitnika Župe.

Na poziv župnika fra Miše Sirovine, duhovnu obnovu i svečano misno slavlje predvodio je fra Josip Jozić, profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu. Teme njegovih nagovora mogle bi se sažeti u nekoliko riječi: pitanje poziva, habitusa, relacija, isključivosti i sve to kroz odnos prema drugom koji je drugačiji. Profesor Jozić naglasio je kako je opasnost demoniziranja drugoga, a istovremeno veličanja vlastitog, vjerojatno jedna od najnaglašenijih percepcija društva koje je proizišlo iz zbivanja početkom devedesetih godina na našem prostoru.
Po završetku misnog slavlja svi su nazočni pozvani na prigodni domjenak, na kojem su se uz pjesmu zadržali do večernjih sati.

Datum objave: 21.11.2019.