Autor: CroExpress/hrvatiizvanrh
Velik broj predstavnika državnih tijela, institucija i gospodarstvenika iz Hrvatske nazočnih na Kongresu u Buenos Airesu u Argentini, svjedoči o tome da je hrvatsko iseljeništvo u Južnoj Americi percipirano kao izuzetno važan čimbenik u svim značajnim područjima u Republici Hrvatskoj – od kulture, gospodarstva, obrazovanja, do komunikacija, sporta i drugih područja.
‘Znak je to međusobnog prepoznavanja, poštovanja i želje za zajedničkom suradnjom, za istraživanjem prilika u kojima možemo doći do zajedničkog cilja: učvršćivanja odnosa između svih Hrvata diljem svijeta, neovisno o tome gdje žive. I uz sve prednosti moderne komunikacije, ovakav živi susret ipak je presudan da se u svim tim odnosima dogode iskoraci koji su nam svima potrebni kako bi zajedno stvarali nove vrijednosti’, rekao je državni tajnik, obraćajući se nazočnima na otvorenju Kongresa.

Dodao je kako je kao čelnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, imao prilike upoznati neizreciv broj Hrvata i kako ga ti susreti ispunjavaju ponosom, ali i nemirom jer ti ljudi svjedoče najiskrenijim i najdubljim neobjašnjivim emocijama koje ni vrijeme, ni udaljenost ni jezične barijere nisu razvodnile.

‘Svjedočite tom velikom potencijalu i nemate izbora nego preuzeti odgovornost i učiniti sve da hrvatsko zajedništvo bude što snažnije, da izgradite platformu aktivnosti i mjera koja će omogućiti i generacijama koje tek dolaze ne samo povezivanje s korijenima, već i nove načine međusobnog povezivanja. Čudo hrvatskog naroda ne krije se u tome što smo preživjeli stoljeća bez vlastite države, stvarno čudo je da smo, unatoč činjenici da smo bili rašireni po cijelom svijetu, govorili različite jezike i razvijali različite običaje – uvijek bili jedan nedjeljiv narod. Naša zajednička povijest je nadjačala naše pojedinačne razlike te osigurala kontinuitet temeljnih vrijednosti koje su nadjačale i vremensku i prostornu dimenziju i sve drugo što bi nas trebalo udaljiti jedne od drugih, razblažiti naše zajedništvo. Zato te temeljne vrijednosti hrvatskog naroda, njegovih tradicija i njegov identitet moramo očuvati za nove generacije kako bi i one izborile svoje pobjede u izazovima pred kojima će se oni naći. U svemu tome je ključno međusobno uvažavanje naših razlika i međusobna odgovornost jednih prema drugima. O tome ovisi i budućnost hrvatskog naroda i budućnost hrvatske države’, poručio je državni tajnik.

Republika Hrvatska je ključna za prosperitet hrvatskog naroda, ne samo u Hrvatskoj, već i u Bosni i Hercegovini, u hrvatskoj susjednim zemljama u kojima stoljećima živi hrvatska nacionalna manjina, ali i ovdje u iseljeništvu. Na isti način, hrvatski narod diljem svijeta ključan je za prosperitet hrvatske države. Zato mi je posebno drago da sam ovdje na ovom kongresu koji mi dokazuje da ta želja za boljitkom naše globalne hrvatske obitelji tinja i u vama. Da i vi vidite ne samo tu međuovisnost hrvatskog naroda i hrvatske države, već taj silan potencijal koji možemo ostvariti samo zajedničkom suradnjom’, zaključio je, čestitavši organizatorima na vremenu i trudu uloženom u ovaj susret, a svima nazočnima na prepoznavanju važnosti i sudjelovanju na petom susretu hrvatske dijaspore u Južnoj Americi.

Nakon službenog otvorenja, održan je Festival hrvatske glazbe i plesova na kojem su nastupale brojne folklorne skupine i klape hrvatskog iseljeništva iz Argentine.


U srijedu, 27. studenoga državni tajnik Zvonko Milas nazočio je druženju upriličenom u rezidenciji grofa Marcosa Pejacsevica. Nakon toplih riječi dobrodošlice g. Pejacsevica, nazočnima se obratio i državni tajnik, zahvalivši domaćinu, organizatorima Kongresa, veleposlanstvu RH u Argentini te svim nazočnima na dolasku i njegovanju zajedničke hrvatske niti koja nas trajno veže i koja u sebi nosi neizrecivu ljubav prema domovini, neovisno o tome gdje živimo.

Datum objave: 29.11.2019.