PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

13.08.2020
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

ZAHVALJUJUĆI DOBROČINITELJIMA IZ HRVATSKE I ISELJENIŠTVA Vukovarskim vrtićima dodijeljeno 195.000 kuna prikupljenih humanitarnom akcijom 'Pax et bonum'

Foto: hrvatiizvanrh

Foto: hrvatiizvanrh

Zvonko Milas državni tajnik Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske u ime predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića boravio je Vukovaru gdje je upriličeno uručivanje novčanog dara za obnovu vukovarskih dječjih vrtića.

Autor: CroExpress/hrvatiizvanrh

Novac je prikupljen tijekom humanitarne akcije 'Pax et bonum' koju je organizirala Međunarodna udruga Gradišćanskih Hrvata 'Gradišćansko društvo Hrvat S.A.M.' u suradnji s istoimenom udrugom iz Eisenstadta i Željezanskom biskupijom, uz pokroviteljstvo Vlade Republike Hrvatske i Grada Zagreba, s ciljem obnove objekta i nabave opreme za dječje vrtiće Vukovar I i II.

Međudržavnom susretu u Vukovaru nazočili su i gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, predsjednik Udruge Gradišćanskih Hrvata 'Hrvat S.A.M.' iz Zagreba mag. fra Božidar Blažević, željezanski biskup mons. dr. Egidije Živković, đakovački nadbiskup mons. Đuro Hranić te drugi ugledni gosti iz Austrije i Hrvatske.


Nakon prijema u Uredu gradonačelnika Ivana Penave, državni tajnik i drugi članovi izaslanstava obišli su dječje vrtiće gdje su se susreli s roditeljima i djecom kojoj su, uz novac za obnovu vrtića, uručeni i prigodni darovi. Svojim gostima djeca su tom prigodom pripremila priredbu.

'Još jednom se dokazala strpljivost i ustrajnost u očuvanju svoje vjere i vrijednosti po kojima se oni prepoznaju kao pripadnici našeg nedjeljivog hrvatskoga naroda. Na ovaj način se pokazuje i posvećenost svojoj domovini i Vukovaru, ne samo kao simbolu otpora, nego i mjestu gdje se 91. stvarao i život i nova Hrvatska', rekao je državni tajnik Milas, uputivši posebnu zahvalu svim gradišćanskim Hrvatima u ime predsjednika Vlade.

Nakon druženja s najmlađima, izaslanstva su su odala počast svim poginulim, ubijenim i nestalim braniteljima i civilima Domovinskog rata polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, a posjetili su i Spomen dom Ovčaru.

Zahvaljujući organizatorima i pokroviteljima, ali i brojnim dobročiniteljima iz Hrvatske, Austrije, Madarske, Austrije, Slovačke, Bosne i Hercegovine te drugih zemalja, tijekom akcije koja je trajala od 2. rujna do 30. studenoga 2019., prikupljena su sva tražena sredstva u iznosu od 195.000 kuna. U sklopu akcije održani su znanstveni skup 'Europa i kultura sjećanja' te humanitarni koncert zbora Pax et bonum u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog na kojem su nastupala i poznata imena hrvatske estradne scene.

Biskupija Eisenstadt i biskup dr. Egidije Živkovic provest će u Austriji još jednu akciju pomoći za djecu Vukovara u veljači 2020. godine.

06.12.2019.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2020.