PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

22.02.2020
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

ISPOVIJEST IZ PRVE RUKE U München sam došao pun entuzijazma i energije, duboko razočaran Sarajevom i Bosnom. Sad želim nazad

Foto: München (foto: Pixabay)

Foto: München (foto: Pixabay)

Jedan mladić se nakon deset godina života i rada u Minhenu odlučio vratiti kući u Sarajevo. U grupi na Facebooku koja nosi naziv Idemo u Njemačku podijelio je s članovima svoje iskustvo života i rada u bavarskom gradu Münchenu. Novopečeni povratnik želio je ostati anoniman. Pročitajte njegovu ispovijest.

Br. pregleda: 1006

Autor: CroExpress

- Brate, ja sam došao pun entuzijazma, kao i svi, razočaran Sarajevom i Bosnom! Platio sam papire znaš već kako... nisam znao ništa vezano za posao (Trockenbau), ni jezik, bukvalno ništa. Naravno, ufatio sam se naših jer nisam znao pričati i našao stabilnu, finu firmu, koja je pošteno trpjela moje neznanje i plaćali me preuredno.

Imali su sreću što sam sve naučio u roku nekoliko mjeseci i postao Vorarbeiter. Poslije nekoliko godina i ostvarenih osobnih kontakata otvorio sam svoju firmu. I dan-danas me ljudi svakodnevno zovu i nude poslove, velike, male, svakakve... jer pošteno sam radio i imam pristup svim ljudima.

E sad, stan ni u ludilu ne mogu naći i ako mogu to je za 1500 €, a što je bacanje para u tuđi džep. Sva osiguranja su mi ukrala pare.

Telefonica mi napravila četiri ugovora bez mog potpisa i rekli, prevaren si, ali moraš plaćati do kraja (tj. njihov radnik). Plaćam nenormalne poreze i dadžbina milijun.

Evo najnovije ZEUS, koji obračunavaju Nachzahlung za stan, poslali mi prije par dana 1200 € nadoplate. Pitat ćemo za razlog, kaže gazdarica. Dobih emailom umanjeno za 250 €; znači Bog zna koliki su troškovi uistinu i nemam se kome žaliti.

Mogao bih ovako dva dana pričati sve zgode i nezgode.

Zaručnica je dolje (u Bosni) završila grafički dizajn i sad radi u privatnoj firmi i super joj ide. Znači ako ju dovedem u Njemačku, napraviti ću od gospođe samo slugu.

A da ne pričam kako ovdje nemam društvo i da nisam izašao barem zadnjih 6 do 7 godina. -
11.12.2019.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2020.