PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

04.08.2020
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

MAĐARSKI MINISTAR Szijjarto kaže da Hrvatska i Mađarska trebaju zajedno kupovati plin, pregovori o LNG-ju na Krku kreću u siječnju

Foto: mvep.hr

Foto: mvep.hr

Hrvatska i Mađarska mogu i trebaju zajedničkom kupovinom plina spustiti njegovu nabavnu cijenu, rekao je u petak mađarski ministar vanjskih poslova i trgovine Peter Szijjarto nakon susreta s hrvatskim kolegom Gordanom Grlićem Radmanom, otkrivši i kako pregovori o mađarskom udjelu u LNG terminalu na Krku kreću u siječnju.

Autor: CroExpress/Hina

'25. studenoga smo predali prijedlog našim hrvatskim partnerima, a u siječnju slijede pregovori stručnih skupina', rekao je mađarski ministar o ponudi za LNG na konferenciji za medije, nakon susreta s Grlićem Radmanom koji je u dvodnevnom posjetu Mađarskoj.

Budimpešta je ranije ove godine otkrila kako želi preuzeti 25 posto udjela u terminalu koji se gradi na Krku.


Szijjarto je naglasio i kako dvije države integracijom svojih tržišta mogu spustiti cijenu plina zbog veće količine nabave.

Mađarski ministar je dodao kako mu je to potvrđeno u Kataru i da je ta bliskoistočna država spremna već 2021. dostavljati svoj energent.

Szijjarto je istaknuo i kako je pitanje nabave plina i LNG-ja na Krku odvojeno od pitanja otkupa INA-e.

Mađarska i Hrvatska u lipnju su osnovale radnu skupinu za suradnju u području energetike, posebice po pitanju LNG-ja.

Budimpešta ističe kako joj je diversifikacija dobavnih pravaca, koji se trenutno svode samo na Rusiju, ključno političko i gospodarsko pitanje.

13.12.2019.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2020.