PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

28.03.2020
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

PREMIJER PLENKOVIĆ OBIŠAO HRVATE U LONDONU 'Svatko od vas je ključna spona između Ujedinjene Kraljevine i Republike Hrvatske'

Fra Ljubomir Šimunović s premijerom Plenkovićem/foto: CroExpress/HKM London

Fra Ljubomir Šimunović s premijerom Plenkovićem/foto: CroExpress/HKM London

Na samitu EBRD-a u Londonu, premijer poziva investitore da ulažu u zapadni Balkan.

CroExpress/Hina

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Londonu organiziralo je u nedjelju, 23. veljače susret s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske mr. sc. Andrejem Plenkovićem, povodom njegovog posjeta Londonu, koji je između ostalog istaknuo i važnost djelovanja Hrvatske katoličke misije u Londonu u očuvanju nacionalnog identiteta.

Plenković je, govoreći o susretu s Hrvatima u Londonu, rekao da je njegova praksa da se sastaje s našim ljudima prilikom međunarodnih posjeta kad god to može.

'Bez obzira na izlazak Velike Britanije iz EU-a, mi ćemo nastojati unaprijeđivati gospodarsku suradnju. Tu svatko od vas, naših sugrađana, koji ste se pozicionirali u britanskom društvu, gospodarstvu, akademskoj zajednici i drugim institucijama i koji su ključna spona između Ujedinjene Kraljevine i Republike Hrvatske, možete dati svoj doprinos. Nadam se da ćete kao i do sada voditi računa da budete važan dio mozaika u građenju odnosa naše dvije zemlje. Vjerujem da se također okupljate u našoj Katoličkoj misiji, jer bez vaše uloge nema onih snažnih, čvrstih vezanja za naše korijene, za našu tradiciju, za našu vjeru, našu kulturu, običaje i sve ono što nas čini Hrvatima i što nas čini ponosnima na jačanje veza između domovinske i iseljene Hrvatske', rekao je Plenković, obraćajući se nazočnima u hrvatskom veleposlanstvu u Londonu.

Hrvatski premijer Andrej Plenković pozvao je investitore na samitu Europske banke za obnovu razvoj u ponedjeljak Londonu da ulažu u zapadni Balkan.

'Hrvatska će učiniti sve što može da pomogne svojim jugoistočnim susjedima i investicijska zajednica trebala bi iskoristiti priliku na korist tih zemalja i na korist cijele Europske unije', rekao je Plenković.

Plenković, kao premijer zemlje koja predsjedava Vijećem EU-a, i predsjednik EBRD-a Suma Chakrabarti otvorili su u ponedjeljak četvrti investicijski samit EBRD-a na temu zapadnog Balkana.

Na samitu, koji se održava redovito od 2014. godine, oskupili su se premijer šest zemalja jugoistoka Europe: Duško Marković (Crna Gora), Edi Rama (Albanija), Oliver Spasovski (Sjeverna Makedonija), Zoran Tegeltija (BiH), Albin Kurti (Kosovo) i Ana Brnabić (Srbija).

'Mi smo zemlja koja najbolje poznaje to područje i koja pruža potporu tim zemljama kako bi se ubrzao njihov put prema Europskoj uniji. To je jedan od naših ključnih prioriteta', rekao je Plenković.

Dodao je da je Hrvatska kao predsjedateljica Vijeća EU-a već postigla uspjeh uvrštenjem pitanje proširenja visoko na dnevni red EU-a. To je potaknulo i nekoliko drugih zemalja članica da uoči samita u Zagrebu, 6. i 7. svibnja organiziraju sastanke na visokoj razini na temu proširenja na zapadni Balkan.

Albanski premijer Edi Rama zahvalio se Plenkoviću i Hrvatskoj na onome što čini za regiju.

'Hrvatska je na neki način naš agent u Bruxellesu i istodobno mu služi kao prevoditelj za ovu regiju. Naravno, puno je lakše nama prevesti Bruxelles, nego nas prevesti Bruxellesu, ja to dobro znam, ali to je dio vašeg posla. Vi ste iskusan diplomat i želim vam sreću', rekao je Rama.

'Kao vodeći investitor u regiji, veselimo se četvrtom investicijskom samitu za zapadni Balkan, koji je za EBRD prioritet. Naš je cilj otključati potencijal te regije podupirući veću stopu ekonomskog rasta kao i njezinu regionalnu i europsku integraciju', rekao je predsjednik EBRD-a Suma Chakrabarti. On je najavio da će danas biti potpisano šest novih projekata za zapadni Balkan.

Dodao je kako je cilj samita istaknuti potencijal za investicije i biznis u području zapadnog Balkana.

EBRD je jedan od najvećih investitora u zapadnobalkanske zemlje u koje je do sada uložio 13 milijardi eura.

24.02.2020.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2020.