CroExpress/Nena Kieron
Već po tradiciji, ‘Lička večer’ najveće je godišnje okupljanje raseljenih Ličana u Stuttgartu i okolici. Tako je i ove godine, 22. veljače u dvorani Stadthalle Stuttgart Gerlingen, održana 15. po redu Lička večer u organizaciji Udruge Ličana iz Stuttgarta na čelu s Draženom Bolješićem.

Pozivu organizatora odazvalo se više od tisuću Ličana, među njima bili su gosti iz Frankfurta, Švicarske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, i svih drugih dijelova Njemačke.
Najprepoznatljivija na ovom spektaklu bila je Lička kapa, koja važan kulturni simbol Like uz narodnu nošnju, odoru. Kapa ima 12 kitica, i one simboliziraju 12 apostola. A kada se malo nakrivi, tada stoji onako bećarski. Što bi Lika, da nije bećara? Nadaleko su poznati po svojoj jednostavnosti, poštenju i hrabrosti.

Kroz stuttgartsku Ličku večer je vodila Ivana Pavletić.

U kulturnom dijelu programa nastupili su: Ličke Drvosječe, Dražen i Dinastija Band, HKUD ‘Ruža’ Filderstadt e.V.

Gost večeri bio je rado viđeni hrvatski general i nezavisni saborski zastupnik, Željko Glasnović. Ovoj zabavi nazočili su i drugi brojni hrvatski uglednici i poslovni ljudi. Bilo je i njemačkih državljana, tako je na zabavi viđena i novinarka iz Stuttgart Zeitunga, Fr. Knobloch.

Mladići i djevojke HKUD-a ‘Ruža’ iz Filderstadta oduševili su svojim nastupom sve ljubitelje folklora i folklornog izričaja. Svakako, treba naglasiti da je ovogodišnja Lička večer bila i humanitarnog karaktera.

Posebnu hvalu zaslužuju organizatori: Dražen Bolješić, Joso Sudar, Nino Stavlić,Tomislav Kolak, Katarina Muhler i drugi marljivi članovi, kojima je u srcu Lika i Hrvatska domovina.

(FOTOGALERIJA) ODRŽANA 15. LIČKA VEČER U STUTTGARTU Najveće zavičajno okupljanje Ličana u Baden-Württembergu :-)Objavljuje CroExpressUtorak, 25. veljače 2020.

Datum objave: 25.02.2020.