Autor: CroExpress/Hina

U Austriji je broj zaraženih porastao na 7040 osoba, a preminulo je 58 osoba, rekao je u petak u Beču austrijski ministar zdravstva i socijalne skrbi Rudolf Anschober istaknuvši da zemlju tek čeka vrhunac epidemije.  ‘To je porast zaraze od 18 posto u usporedbi s prethodnim danom’, rekao je na konferenciji za medije u saveznoj vladi ministar Anschober i dodao da su se glede širenja zaraze koronavirusa u Austriji potpuno ostvarile prognoze stručnjaka iz različitih instituta te da će broj inficiranih i dalje rasti.

Anschober je priopćio da se 800 oboljelih nalazi u bolnicama, 128 pacijenata je na intenzivnim odjelima, a ozdravilo je 225 osoba. Provedeno je oko 40.000 testova. Anschober je kazao kako vlada nastoji povećati nabavu medicinske opreme iz inozemstva, ali i pojačati proizvodnju u zemlji. Najavio je da se velika količina medicinske opreme, zaštitnih rukavica, odijela i posebno maski, koje je savezna vlada naručila iz Kine, očekuje krajem tjedna.

‘Vrhunac zaraze je još pred nama’, kazao je Anschober i naglasio da će zaraza biti manja onoliko koliko se uspješno budu provodile mjere ograničenja kretanja i držanja razmaka u javnom prostoru. Po njegovim riječima, vrhunac zaraze u Austriji može se očekivati okvirno u razdoblju od sredine travnja do sredine svibnja.

Ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer uputio je oštre riječi onima koji krše mjere ograničenja i najavio da neće biti nikakvih popuštanja u kažnjavanju. ‘Svi oni koji ne provode disciplinirano vladine mjere opreza mogu računati na kaznu u iznosu od 3600 eura, a za otvaranje gastronomskih ili drugih lokala i do 30.000 eura’, kazao je Nehammer. On je upozorio na opasnost porasta kibernetičkog kriminala, prijevara i krađa te poručio građanima da izdrže i da budu oprezni.

Kako prenosi austrijska javna radiotelevizija ÖRF, u tri austrijska zatvora zabilježen su slučajevi zaraze koronavirusom. Riječ je o jednoj pritvorenenoj osobi u zatvoru u Innsbrucku, jednoj službenici u zatvoru u Gornjoj Austriji i drugoj u zatvoru Karlau u Grazu, koja se nalazi u kućnoj izolaciji, kao i još sedam njezinih kolegica s kojima je bila u kontaktu.

Datum objave: 27.03.2020.