PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

07.06.2020
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

OVO NIJEMCI SIGURNO NISU ŽELJELI ČUTI Institut 'Robert Koch': U Njemačkoj je moguć talijanski scenarij koronavirusa, više zaraženih pacijenata od respiratora i sadašnjih kapaciteta bolničkih kreveta

foto: pixabay

foto: pixabay

Upozorio na to da se ne bi trebalo opuštati zbog činjenice da Njemačka bilježi relativno mali broj umrlih od posljedica zaraze koronavirusom.

Br. pregleda: 32341

Autor: CroExpress/Hina

"Ne možemo isključiti da ćemo i u Njemačkoj imati situaciju u kojoj imamo više pacijenata od respiratora i da sadašnji kapaciteti neće biti dostatni", rekao je direktor Instituta "Robert Koch" Lothar Wieler u razgovoru za dnevnik Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung i dodao kako su "mogući uvjeti poput onih u Italiji te je istodobno prehrambene navike u Aziji optužio za izbijanje pandemije.

Upozorio na to da se ne bi trebalo opuštati zbog činjenice da Njemačka bilježi relativno mali broj umrlih od posljedica zaraze koronavirusom. "Na početku su u Njemačkoj ponajprije zaražene osobe koje ne spadaju u rizičnu skupinu. Mnoge početne zaraze bile su povezane s odmorima na skijalištima. Dakle, radilo se uglavnom o mlađim i aktivnim osobama. Kada zaraza prijeđe na bolnice i staračke domove postoji bojazan da bi se broj umrlih mogao povećati", rekao je Wieler.

U Wolfsburgu je u roku od samo nekoliko dana u jednome domu za njegu starijih i dementnih osoba umrlo 12 pacijenata. Prema podacima američkog Sveučilišta Johns Hopkins u Njemačkoj se u nedjelju bilježi 57.700 zaraženih i preko 400 umrlih od posljedica zaraze koronavirusom. Direktor središnjeg državnog epidemiološkog instituta raspravu o izlaznim strategijama iz mjera za sprječavanje širenja zaraze smatra preuranjenom. "S medicinskog stajališta gledano, poželjno je da se što dulje drži prostorni razmak među građanima. Njemačka je još na početku zaraze", rekao je Wieler.

U Njemačkoj su u međuvremenu sve glasniji zahtjevi za stvaranje izlaznih strategija iz krizne situacije. Njemački ministar zdravstva Jens Spahn je objavio kako se trenutno radi na strategiji povratka normalnim uvjetima koja bi trebala biti gotova do Uskrsa. Isto je najavio i Armin Laschet, premijer najmnogoljudnije njemačke savezne zemlje Sjeverna Rajna – Vestfalija koja je ujedno i savezna zemlja s najvećim brojem zaraženih. No njemačka kancelarka Angela Merkel u subotu je poručila da je još uvijek prerano govoriti o konkretnim mjerama. "Nitko trenutno ne može reći koliko će ova situacija trajati", poručila je Merkel i građane zamolila da pokažu strpljenje.

Lothar Wieler je u intervjuu za Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung kritizirao i prehrambene navike u nekim dijelovima svijeta što je vjerojatno i dovelo do širenja koronavirusa. "Opasne su prehrambene navike u nekim dijelovima svijeta, pogotovo u Aziji, gdje ljudi konzumiraju sve moguće egzotične životinje koji su kratko do prije ubijanja živjele i kod koji se prilikom klanja zaraze prenose preko krvi", rekao je direktor epidemiološkog instituta i profesor veterine Wieler. Po njemu je za širenje bolesti kriva i moda uvoza egzotičnih životinja u predjele u kojima one nikada nisu živjele. On je istodobno rekao da se trenutno ne može sa sigurnošću reći kako se najnoviji koronavirus prenio na ljude.

30.03.2020.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2020.