Autor: CroExpress/Hina

Hrvatski šef diplomacije sastao se u četvrtak u Kotoru i Tivtu s predstavnicima Hrvata, u sklopu dvodnevnog posjeta Crnoj Gori, izrazivši tom prilikom podršku Crnoj Gori na europskom putu i zadovoljstvo statusom hrvatske nacionalne manjine u toj zemlji. 

Gordan Grlić Radman u Tivtu se susreo s predsjednikom Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimirom Dekovićem i predsjednikom Hrvatske građanske inicijative (HGI) i parlamentarnim zastupnikom HGI-a Adrijanom Vuksanovićem.

‘Hrvatska autohtona zajednica bokeljskih Hrvata ovdje čuva hrvatski identitet, povijest, zajedničku prošlost. Oni su ovdje jedan dragulj koji doprinosi boljem razumijevanju i multikulturalnosti, suživotu na što smo jako ponosni, jačaju raznolikost Crne Gore. Ovim posjetom želio sam se osvjedočiti o njihovom radu i aktivnostima’, rekao je Grlić Radman. 
‘Jako podržavamo Hrvate u Crnoj Gori i njihove zastupnike u parlamentu Crne Gore. Hrvati na ovim prostorima su primjer kako možemo raditi zajedno i možemo biti čimbenici europskih vrijednosti koje je Hrvatska članstvom u Europskoj uniji ostvarila. Hrvatska koja predsjedava EU-om snažno i iskreno zagovara europski put Crne Gore‘, naglasio je hrvatski ministar.

Vuksanović, predsjednik HGI-a, jedine političke stranke Hrvata u Crnoj Gori, nakon sastanka je kazao da su Hrvatska i Crna Gora prijateljske zemlje, a Hrvati u Crnoj Gori su most tog odnosa.

Grlić Radman susreo se u Kotoru s barskim nadbiskupom i apostolskim administratorom Kotorske biskupije mons. Rrokom Gjonlleshajem koji je ministra upoznao s poviješću biskupije, te aktualnom situacijom oko izbora budućeg biskupa. Nakon sastanka ministar Grlić Radman je posjetio katedralu Svetog Tripuna. 

‘Ove crkve i kapele govore o jednom velikom bogatstvu, povijesnoj kulturi čovječanstva, europskoj kulturnoj baštini koju trebamo održavati i čuvati i sjećati se na civilizaciju kako bi u sadašnjosti znali graditi bolju budućnost. Razgovarali smo o položaju Hrvata, vjerničkim susretima, zajednici, o briljantnoj povijesti ovog kraja, koju trebamo čuvati. Boka kotorska svjedoči o toleranciji, poštivanju drugoga, multikulturalnosti, kazao je Gordan Grlić Radman.

On je obišao i budući Hrvatski konzulat, palaču u staroj jezgri grada Kotora koja je u vlasništvu Hrvatske, a na kojoj su u tijeku radovi na rekonstrukciji.

Drugoga dana posjeta, u petak, ministar će se u Podgorici sastati s predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem, predsjednikom Skupštine Crne Gore Ivanom Brajovićem te ministrom vanjskih poslova Crne Gore Srđanom Darmanovićem.

Datum objave: 04.06.2020.