CroExpress

Hrvatski premijer i predsjednik Doma naroda Parlamenta BiH položili su u petak temeljni kamen za buduću tvornicu Podravke kod Mostara koja bi trebala prerađivati voće i povrće koje se tamo već nekoliko godina uzgaja uz potporu te vodeće hrvatske kompanije, javlja Hina.

Andrej Plenković, koji je postavio kapsulu u temeljni kamen buduće tvornice Podravke, pohvalio je ovu investiciju.

‘Ovo je sjajan projekt koji će okupiti brojne poljoprivrednike te braniteljske zadruge koje će se uključiti u ovu proizvodnju u interesu vlastitih obitelji i zajednice’, istaknuo je hrvatski premijer.

Dragan Čović istaknuo je na ceremoniji kako je Podravka pokrenula testno razdoblje uzgoja rajčice na području Mostarskog blata, Ljubuškog, Ravnog I Čapljine.

‘Ovo je važan projekt i nova budućnost za mlađe ljude kako bi Hrvati ostali svoji na svome’, dodao je Čović.

Na rubovima Mostarskog blata, plodnog polja smještenog između Mostara i Širokog Brijega, već nekoliko godina probno se uzgaja rajčica koju otkupljuje Podravka.

Započelo se uzgojem 300 tona rajčice, a sljedeće godine kada bi tvornica trebala biti izgrađena očekuje se urod od 10.000 tona ovoga povrća.

‘Nastojimo se na ovome području organizirati kako bismo zaustavili odlazak mladih ljudi. To nas najviše motivira na ovo sve’, rekao je za medije Krunoslav Čović, jedan od inicijatora iz braniteljske zadruge koja djeluje pri Udruzi dragovoljaca i veterana Domovinskog rata u Širokom Brijegu.

Po njegovim riječima postoje golemi potencijali za uzgoj rajčice, paprika i drugih poljoprivrednih kultura u ovome dijelu Hercegovine.

‘Vjerujemo da ćemo uspjeti. Mislim da potencijalima nema kraja’, dodao je Krunoslav Čović.

Direktor Podravke Marin Pucar istaknuo je kako je ove godine posađeno 1,2 milijuna stabljika rajčice na području Mostarskog blata.

‘Očekujemo da ćemo sljedeće godine proizvesti 10.000 tona rajčice koje Podravka izvozi u preko 60 zemalja svijeta. Na taj način ćemo osigurati prihode ljudima ovdje i zaposlenost te ostanak’, istaknuo je direktor Podravke.

Dodao je kako je važno bilo okupiti branitelje iz zadruga i poljoprivrednike za koje očekuje da će biti ‘ključni čimbenik razvoja ovoga kraja’.

‘Želimo da hrvatski narod ostane ovdje i pokrene poljoprivrednu proizvodnju. Ne želimo da sirovine više uvozimo iz inozemstva, nego s domaćih polja. Razvijamo na sličan način proizvodnju u Istri, u Hercegovini, Slavoniji, Podravini i u cijeloj RH s drugim poljoprivrednim kulturama’, dodao je Pucar.
Središnji državni ured za Hrvate izvan RH podržao je projekt revitalizacije poljoprivrede i sadnje rajčice u Hercegovini.
Osobito smo ponosni što iza projekta najvećim dijelom stoje braniteljske zadruge, napisao je Milas na svom Facebook profilu.

Jučer je položen temeljni kamen za buduću tvornicu Podravke kod Mostara koja bi trebala prerađivati voće i povrće koje se tamo već nekoliko godina uzgaja uz potporu te vodeće hrvatske kompanije.

Središnji državni ured za Hrvate izvan RH podržao je projekt revitalizacije poljoprivrede i sadnje rajčice u Hercegovini. Osobito smo ponosi što iza projekta najvećim dijelom stoje braniteljske zadruge.

#hrvatiizvanRH #hrvatiubih #jedannaroddvijedomovine #opstanak #potporaObjavljuje Zvonko Milas u Subota, 6. lipnja 2020.


Datum objave: 06.06.2020.