Autor: CroExpress/Pun kufer

Na putu Jadranskom magistralom prema sjevernoj Dalmaciji između Šibenika i Zadra naići ćete na Park prirode Vransko jezero.

Na najvišem vrhu parka prirode nalazi se najatraktivniji vidikovac tog područja – Kamenjak.

Da da biste došli do njega, skrenite za Stankovce pa krenite prema selu Banjevci i slijedite putokaze. Dočekat će vas spektakularni pogled na najveće prirodno jezero u Hrvatskoj, koje se savršeno nadopunjuje s plavetnilom neba, maslinicima, suhozidima i morem na kojem se jasno vide otoci zadarskog, šibenskog i kornatskog arhipelaga.

Prepoznajte Drage, Pakoštane, Pirovac, Betinu i Murter te bacite oko na table koje otkrivaju ponešto o povijesti i običajima toga mjesta.
Ako vas zanima kada je nastalo Vransko jezero, što je i kako nastaje krški reljef, koje ptice grabljivice, a koje ptice močvarice žive ovdje, vidikovac je pravo mjesto za traženje odgovora.

Na području infocentra prodaju se suveniri s motivima Vranskog jezera, kao i biciklistička te izletnička karta, a u konobu Kamenjak možete svratiti na plate s pršutom, sirom i smokvama te pokoju čašu vina s pogledom.

Odlučite li protegnuti noge, Poučna staza vidikovac Kamenjak neće vas izmoriti, ali ponesite čvršće tenisice ili cipele da spriječite nezgode po makadamu i kamenjaru.

U parku postoji još nekoliko poučnih staza – Ptice Vranskog jezera nalazi se u ornitološkom rezervatu na samom jezeru, a botanička staza dužine pet kilometara postavljena je uz kružnu planinarsko pješačku stazu koja vodi od vidikovca Kamenjak kroz kanjon Mernjača do pristaništa Bašinka te dalje kanjonom Orlja draga natrag do Kamenjaka.

Datum objave: 08.07.2020.