Autor: CroExpress

Iako je u Sloveniji zadnjih tjedana većina novih slučajeva koronavirusa vezana na lokalne prijenose, slovenski infektolozi ponovo upozoravaju na opasnost boravka u inozemstvu, u krajevima gdje je broj zaraženih veći nego u Sloveniji, prenosi Hina, među kojima je i Hrvatska.
Hrvatska bilježi dva puta više zaraza od Slovenije uz manji broj testiranih, kazala je u utorak na konferenciji za novinare Bojana Beović glavna infektologinja u stručnom timu slovenske vlade, dodavši kako to znači da u Hrvatskoj stanje “nije sasvim pod kontrolom”. S obzirom na velik broj slovenskih turista na hrvatskoj obali pozvala je na oprez jer se, kako je rekla, u Sloveniji pojavio manji broj slučajeva zaraze koji su “importirani” iz Hrvatske.

“Takvih je slučajeva za sada malo, možda šest prošlog tjedna”, rekla je, dodavši kako se radilo o onima koji su boravili na ljetovanju na hrvatskoj obali, pa im je nakon povratka u Sloveniju potvrđena infekcija. Beović kaže da se Slovenija glede epidemije i s obzirom na broj novih slučajeva nalazi “na rubu” jer njen trenutni reprodukcijski broj za širenje koronavirusa iznosi 1,2, što znači da deset nositelja virusa prenese bolest na 12 ljudi, što je opasno. Ako bi se reprodukcijski broj povećao na 1,5 onda bi Slovenija već u rujnu imala prepune bolničke kapacitete namijenjene tim bolesnicima i došlo bi do ponovnog “zaustavljanja” zdravstvenog sustava za druge pacijente, upozorila je.

Dodala je kako je najveća opasnost zaraze u domovima za starije, gdje je reprodukcijski broj 1,5 s obzirom na starost populacije koja je smještena u jednom prostoru. Na konferenciji za novinare slovenskih epidemiologa i predstavnika ministarstva zdravstva potvrđeno je da je u zadnje vrijeme sve više širenja virusa i u radnim sredinama, pa su ponovno apelirali na pridržavanje svih zaštitnih epidemioloških mjera i preporuka, kako bi se broj novooboljelih ubuduće smanjio.

U Ljubljani su jučer o epidemiološkoj situaciji u obje države i budućim mjerama ograničavanja covida-19 razgovarali ministri vanjskih poslova Slovenije i Hrvatske Gordan Grlić Radman i Anže Logar, te su dogovorili koordinirano djelovanje i suradnju država, epidemiologa i zdravstvenih tijela. Logar je potvrdio da se za sada ne predviđa pooštravanje režima na granici zbog epidemije, ali je upozorio da sve ovisi o razvoju epidemiološke situacije, dok je Grlić Radman pojasnio da je epidemiološka sigurnost na hrvatskoj obali, gdje ljetuju i Slovenci, veća nego kao kad se statistički gleda Hrvatsku kao cjelinu.

Datum objave: 29.07.2020.