CroExpress/Hina

‘Dogovor koji danas imamo s SDSS-om i predstavnicima srpske manjine u Hrvatskoj je da oni sudjeluju na toj proslavi, sudjelovat će potpredsjednik Vlade Boris Milošević’, rekao je Plenković u RTL-u Danas.
Misli da je to dobro i korisno, ‘korisno prije svega za odnose u hrvatskom društvu, odnos prema srpskoj manjini u Hrvatskoj, prema recentnoj prošlosti i snažna je poruka Hrvatske prema svim partnerima koji gledaju kako Hrvatska funkcionira dana.’

Potvrdio je da na obilježavanju Oluje neće biti predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac jer su cijelo vrijeme razgovarali o tome da u Kninu 5. kolovoza budu svi članovi Vlade. ‘Ne. Ono što sam ja htio i što je bila moja želja, to je upravo da Boris Milošević kao član Vlade bude u Kninu’, rekao je na opetovani upit ide li Pupovac u Knin.

Plenković je najavio da će potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Medved biti na obilježavanju zločina koji je počinjen u Gruborima nakon Oluje. U Grubore ide 24. ili 25. kolovoza kada točno odrede datum, a na taj način će, ocijenio je, poslati snažnu poruku Vlade o tome da se moraju poštovati sve žrtve i dostojno obilježiti ta mjesta.

‘To je zasigurno vrlo važna i velika poruka, poruka potpredsjednika Vlade, ministra hrvatskih branitelja, generala Hrvatske vojske, zapovjednika Tigrova i čovjeka koji jako dobro na temelju svojih osobnih i obiteljskih posljedica koje su mu nanešene tijekom Domovinskog rata može na najbolji mogući način u ime Vlade, a na određen način i hrvatskih branitelja, poslati važnu i snažnu poruku, poruku pomirenja i okretanja budućnosti’, rekao je premijer.

Predsjednika je netko od njegovih suradnika dezinformirao i doveo u zabludu

Za verbalne prijepore s predsjednikom Milanovićem je rekao da mu se čini kako je predsjednika netko od njegovih suradnika dezinformirao i doveo u zabludu. ‘Siguran sam da on sam od sebe ne bi nikad takvo nešto kazao’, ustvrdio je Plenković.

Pri tome je podsjetio na predsjednikove izjave o jazavcu iz njegovog ureda koji u noćnim satima piše komentare na Twitteru protiv te o yutelovu školi. ‘Pretražili sve u Vladi i nitko nije našao ni tvit ni jazavce u Banskim dvorima. Pretpostavljam da je mislio na moje suradnike. Provjeravali su i je li netko završio školu Yutela… Nema nikakvih podataka čak ni tragova da netko ima yutelovu školu, a izgleda da čak ni te škole nije bilo’, rekao je. Dodao je da Milanović učestalo i ničim izazvan spominje članove obitelji drugih političara i sasvim nevezanog konteksta.

To učestalo spominjanje članova obitelji nikako, kaže, ne može povezati s realnošću niti s nekakvim normalnim komunikacijama između političara niti njega kao jedne od institucija. Rekao je i da u tom prijeporu nema ničeg osobnog. ‘Mi smo tu kao predsjednik Vlade i predsjednik Republike. Osobnog nema baš ničega. I baš zbog toga što moramo raditi ključnu distinkciju argumentima pa i u izričaju svakoga od nas, nećemo prihvatiti da je to nekakva ‘igra u pješčaniku zaigranih političara u dječačkoj fazi’.

O Stožeru civilne zaštite je ponovio da je priča o zakonitosti i ustavnosti riješena kroz dva zakona.


‘Neki ljudi imaju drukčiji stav i artikulirali su ga kroz podneske Ustavnom sudu. Odgovorili smo na niz pritužbi, predmeti su pred Ustavnim sudom i on će se očitovati’, rekao je. Vlada, kaže, nema vremena biti Stožer civilne zaštite, ponovio je. Otkrio je da članica Stožera Maja Grba Bujević koja je danas odabrana za zamjenu Josipa Salapića u Saboru, neće više biti članica Stožera.

Zastupnici Domovinskog pokreta Karolini Vidović Krišto koja u Saboru odbija nositi masku, poručio je da bi se trebala ponašati odgovorno. ‘Nisam primijetio da bilo tko drugi ima takve eskapade. Ne vidim uopće u čemu je problem’, dodao je.

Rekao je i da ne zna gdje je ovih dana HSLS-ov zastupnik Dario Hrebak. Odbacio je optužbe da se u Hrebakovom slučaju radilo o dvostrukim mjerilima jer je on ‘djelovao na temelju preporuka.’ Ocijenio je i da je dugo trajalo donošenje preporuke da ode u samoizolaciju na lokalnoj razini.

Preporuka svima – nemojte koalirati s Mostom

Kritizirao je zastupnike Mosta da su imaju problem s temom Europske unije i da su uvijek slabo pripremljeni za te teme, a ‘kada im se odgovori na politički način, odmah svi bježe pod zaštitu predsjedavajućeg, predsjednika, potpredsjednika, da ih se zaštiti’.

‘Inače, ja preporučam svakome da nikada i nikako ne koalira s Mostom. S bilo kime, samo ne s Mostom. Iz iskustva, argumentirano ovo mogu obrazložiti onome tko god hoće’, rekao je.

Rekao je da odluke o kandidatima na lokalnim izborima slijede na jesen. Upitan može li ministar zdravstva Vili Beroš pobijediti na izborima, odgovorio je će on ‘sada imati puno posla s dubinskim reformama zdravstva’.

Datum objave: 30.07.2020.