PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

19.08.2019
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

Istina o branju šparoga u Njemačkoj: male satnice, loš smještaj...

Rad na polju šparoga je težak i ne tako dobro plaćen kako tvrde mediji (foto: pixabay.com)

Rad na polju šparoga je težak i ne tako dobro plaćen kako tvrde mediji (foto: pixabay.com)

Posao je vrlo težak, radi se i nedjeljom i blagdanom, poslodavci ne gledaju je li 'svetak ili petak'.

Br. pregleda: 31282

Autor: Zoran Stupar

Hrvatski mediji ovih su dana pozivali Hrvate na branje šparoga u Njemačku koje se, navodno, plaća 150 eura dnevno. U prijevodu, za samo jedan dan posla u Njemačkoj, navodno se može zaraditi više od 1100 kuna! Naravno, istina je daleko od toga.

Oni koji su imali iskustvo s branjem šparoga, odmah su upozorili da je cifra od 150 eura prenapuhana i izmišljena, da je riječ o, za njemačke prilike, slabo plaćenom poslu. No, kako mnogi Hrvati očajnički traže posao, neki su se ponadali brzoj zaradi. Ne i lakoj jer je, što je jedino istina, sam posao fizički vrlo naporan.

'Jako teško i nezahvalno'

Što zna o famoznom branju šparoga u Njemačkoj, upitali smo Daria Kreštalicu iz KRODE Agentur, koji se bavi zapošljavanjem ljudi s ovih prostora u Njemačkoj.

- Mogu samo reći da su članci prenapuhani. Rad na šparogama i u jagodama je jako težak i nezahvalan po pitanju više čimbenika. Satnice su vrlo male, od 4 do 6 eura, ovisno koliko poslodavac odbija za smještaj i hranu. Smještaj je vrlo loš, radi se samo mjesec-dva. Tko nema drugog izbora nije toliko loše, ali u usporedbi s drugim poslovima u Njemačkoj, ovi poslovi su jako loši po pitanju uvjeta rada i satnice – kaže nam Kreštalica.

Upućuje nas da je riječ o poslu gdje radni dan traje između 12 i 13 sati U to se vrijeme može uzeti jedna ili dvije pauze od 15 minuta za užinu, koje se zatim odbijaju od sati koje radite.U iznimnim slučajevima, kada šparoge po toplijem vremenu brže rastu pa ih ima mnogo, radi se i do 20 sati. S druge strane, ako pada kiša, može se raditi tek 4-5 sati.

Posao je vrlo težak, radi se i nedjeljom i blagdanom, poslodavci ne gledaju je li 'svetak ili petak'. Prosjek sati koje će vam se isplatiti po sezoni je od 650 do 800. Od plaće se odbijaju troškovi koje poslodavac ima za vas – ručak i smještaj. A računajte da ćete imati i dodatne troškove.

Na minimalnu bruto satnicu koja je 1. siječnja 2015. uvedena u Njemačku (8,50€) ne možete računati jer je za sezonske radnike uvedeno prijelazno dvogodišnje razdoblje na kraju kojeg će imati pravo na nju. A kada bi na nju i imali pravo, za 150 eura dnevno morali bi raditi u prosjeku 20-ak sati na dan. 


Imate iskustva s branjem šparoga u Njemačkoj?

Opišite nam ga i pošaljite (uz eventualne fotografije) na redaktion@croexpress.eu,
zoran.stupar@croexpress.eu
ili na našu Facebook stranicu


Čitajte još:

16.04.2015.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2019.