Dolaskom u SAD 1894. godine postao je prvim službenim svećenikom među Hrvatima. A nakon što je osnovao katoličku župu u Aleghenyju isto je učinio i u  Steeltonu, gdje je osnovao Hrvatsku katoličku župu svete Marije.

Bio je vrlo plodan kao novinar i pisao je za tadašnje hrvatske novine Sriemski Hrvat, Narodni list, Obzor, … bavio se prevođenjem i proučavanjem povijesnih i političkih događanja u BiH te narodnih običaja u Albaniji.

Mnogobrojni Hrvati koji danas žive u Americi i kao katolici pohađaju brojne hrvatske katoličke crkve i djeluju u tamošnjim župama te brojni Posavljaci, ne znaju da je prvu hrvatsku katoličku župu i župnu ckrvu Svetog Nikole u gradiću Aleghenyju izgradio svećenik iz Bosanske Posavine.

Riječ je o Josipu Dobroslavu Božiću iz Potočana kraj Odžaka, koji je na svijet došao 1860. godine, a u SAD je živio od 1894. godine pa do svoje smrti.

Prvi je svećenik koji se i politički zalagao za prava seljaka zbog čega je služio zatvorske kazne na Plehanu i Kraljevoj Sutjesci. Dolaskom u SAD 1894. godine postao je prvim službenim svećenikom među Hrvatima.

A nakon što je osnovao katoličku župu u Aleghenyju isto je učinio i u Steeltonu, gdje je osnovao hrvatsku katoličku župu svete Marije. Bio je vrlo plodan kao novinar i pisao je za tadašnje hrvatske novine Sriemski Hrvat, Narodni list, Obzor, … bavio se prevođenjem i proučavanjem povijesnih i političkih događanja u BiH te narodnih običaja u Albaniji.

Jedan je od najzaslužnijih ljudi za osnivanje hrvatskih zajednica u SAD-u.

Napisao je i dva djela „ Bosansko-hercegovačko agrarno pitanje“, koje je izašlo u Senju, 1886. godine te vrlo poznato esejističko djelo iz toga vremena „Novi prijatelj Bosne“, kojega je također izdao u Senju, ali 1888. godine.


Autor: CroExpress, Anto Pranjkić Datum objave: 12.12.2020.