S mjerama se, kako kaže, baš i ne slaže jer je mali postotak zaraženih povezan s ugostiteljskim objektima.

Četrdesetogodišnji ugostitelj Ivan Marinić iz predgrađa Münchena, vlasnik hrvatskog restorana Zadar i hotela Europa, pojasnio je za Novi list kako ugostiteljima teško pada situacija s lockdownom jer mogu samo dostavljati hranu, a financijska injekcija od vlade, iako je obećana, nikako da u potpunosti i na vrijeme stigne.

S mjerama se, kako kaže, baš i ne slaže jer je mali postotak zaraženih povezan s ugostiteljskim objektima.

Pomoć vlade je spora

Ugostiteljima je posebice teško zbog najma prostora koji moraju plaćati, a vlasnici tih prostora često nemaju razumijevanja za ionako već tešku situaciju. Obećana je pomoć vlade, program postoji, no ide vrlo sporo – birokracija je problem kao i ispunjavanje zahtjeva, pa ljudi često dobivaju odbijenice na zahtjeve za pomoć.

U našem kompleksu gdje je restoran nalazi se i hotel s trideset soba, no možemo ih iznajmiti samo osobama koje trebaju smještaj radi posla, što vrijedi i za hotele koji su, kao veća ugostiteljska grana, više nastradali, no svima je jednako teško. Cijela situacija je, rekao bih, igra psihe, ali trebamo biti pozitivni i strpljivi”, rekao je ipak optimistično Ivan.

Nadu vidi u cjepivu

Kako je Marinić dalje pojasnio, u Njemačkoj je dosad cijepljeno nešto više od četiri milijuna ljudi, a cijepljenje je u blagoj stagnaciji zbog problema s isporukom cjepiva, za koju se, kako kaže, nada da će se ipak ubrzati, a on dočekati svoj red na cijepljenje kao i ostali građani, čime će napokon završiti priča s pandemijom i svim mjerama koje ona donosi, što svakako utječe na psihičko stanje svakog pojedinca, u većoj ili manjoj mjeri.


Autor: CroExpress Datum objave: 19.02.2021.