Zastupnik Skupštine Srbije i predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov objavio je u četvrtak otvoreno pismo premijeru Srbije Aleksandru Vučiću u kojemu je zatražio zaštitu političkih predstavnika Hrvata u Srbiji od prijetnji i verbalnih napada njegovih stranačkih kolega izgovorenih u Skupštini grada Subotice.

Žigmanov je u pismu naveo da je poslije govora o jednoj točki dnevnoga reda bio izložen ‘neprimjerenoj i za demokratska društva nedopustivoj reakciji uglednoga člana Srpske napredne stranke’ (SNS).

‘Osim što je ton njegova obraćanja bio povišen, u njemu su iznesene i prijetnje koje Hrvati u Vojvodini davno nisu doživjeli. One se nisu odnosile samo na zabranu javnog tematiziranja određenih događaja iz povijesti i na upozorenja o čemu kao politički Hrvati imamo pravo govoriti, nego je bilo i prijeteće dijeljenje lekcija kako svoje djelovanje Hrvati u Vojvodini moraju usmjeravati na to da se položaj Srba u Hrvatskoj poboljša’, naveo je Žigmanov.

Ta vrsta napada na slobodu govora i prijetnje da Hrvati u Srbiji trebaju paziti što će govoriti i što će činiti, dodaje predsjednik DSHV-a, nije naišla na osudu ili protivljenje predstavnika vladajuće skupštinske većine.

‘Gospodine Vučiću, ta vrsta odnosa od strane dužnosnika Srpske napredne stranke je nešto što Hrvatima u Vojvodini najmanje treba’, rekao je Žigmanov, rekavši kako bi Vučić trebao raditi na smirivanju napetosti u hrvatsko-srpskim odnosima.

Međutim, rekao je da je ono čemu je danas kao politički predstavnik bio izložen zacijelo tomu suprotno, i u tom smislu zamolio je Vučića da ‘zaštiti političke predstavnike Hrvata u Srbiji od navedenoga neprihvatljivog djelovanja dužnosnika Srpske napredne stranke’.

Sjednica Skupštine grada Subotice na kojoj je došlo do incidenta održana je u četvrtak, a Žigmanov je na ovaj način reagirao zbog istupa potpredsjednika kluba vijećnika SNS-a Stevana Bakića.

Žigmanov je ranije hrvatskim medijima u Vojvodini izrazio žaljenje što su ‘Hrvati u Srbiji brutalno isključeni iz svih procesa donošenja odluka, od mjesne, preko gradske, pokrajinske do republičke razine’.

DSHV godinama zahtijeva da Srbija ispuni obvezu iz Međudržavnog sporazuma Srbije i Hrvatske o osiguranju zajamčenog mandata za hrvatsku manjinu u Skupštini Srbije i na drugim razinama vlasti, kako je to riješeno u Hrvatskoj za srpsku manjinu.Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 25.11.2016.