PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

06.07.2020
tekst
tekst

Hrvati iz Europe

(FOTOGALERIJA) HAMBURG ZA VUKOVAR 'Gazde' rasplesale i raspjevale sedamsto posjetitelja

Foto: Mario Lasić i Anđelka Čović

Foto: Mario Lasić i Anđelka Čović

Prilog za obnovu Vukovarskog vodotornja.

Br. pregleda: 3194

Autor: CroExpress

U subotu, 03. lipnja u Hamburgu, u Burgerhausu u Wilhelmsburgu, održao se humanitarni koncert Hamburg za Vukovar. Puna četiri sata Gazde su pjevali zajedno s publikom svih generacija, od onih najmanjih pa sve do najstarijih.

Atmosferu je zagrijao i užario nastup folklornih skupina iz Hamburga gdje je oko sedam stotina posjetitelja uživalo u tradicionalnim hrvatskim plesovima, igrama i narodnim kolima. Folklorna grupa Hrvatskog kulturnog društva Napredak nastupila je s Djevojačkim ražanačkim kolom s hrvatskog dinarskog područja i Hercegovačkim Linđom pod voditeljstvom Ružice Tolić. Folklorna skupina Hrvatske kulturne zajednice Croatia, pod voditeljstvom Tadije Barića, predstavila se pjesmama i plesovima Moslavine i Bilogore na temu Žela sam žito i pšenicu uz glazbenu pratnju Folklornog orkestra Croatia Hamburg. Organizirana je i tombola pa su se mnogi sudionici razveselili i, na kraju večeri, kući išli s vrijednim nagradama.

Bila je to posebna večer, puna emocija, Hrvati u Hamburgu ujedinili su se u pomoći za Vukovar. Organizatori i predstavnici hrvatskih udruga u Hamburgu Hrvoje Krištić, Vjekoslav Karačić, Berislav Injić i pater Anto Bobaš, voditelj Hrvatske katoličke misije te koordinator i inicijator, ove važne i hvalevrijedne akcije, Tone Barnjak, ističu svoje zadovoljstvo i ponos jer su u humanitarnu akciju, po prvi put, uključene sve hrvatske udruge u Hamburgu zajedno s Hrvatskom katoličkom misijom.

Cilj humanitarne akcije, koju je organizirala Hrvatska Radost e. V., Hrvatska kulturna zajednica Hamburg e.V. (Croatia Hamburg), HKD Napredak Hamburg e. V. i Hrvatska katolička misija Hamburg, za obnovu simbola otpora i obrane grada, simbola stradanja i pobjede - Vukovarskog vodotornja-simbola hrvatskog zajedništva, je ostvaren.

OVDJE
se može pročitati tekst koji govori kako se u Hamburgu 1991. godine okupila grupa hrvatskih iseljenika te organizirala pomoć za Domovinu. Ta pomoć uključila je i vozilo hitne pomoći koje je završilo u raznim reportažama i dokumentarcima na televiziji. Kao što je Vukovarski vodotoranj postao simbol hrvatskog zajedništva, vozilo koje je napustilo Hamburg - da pomogne narodu u Vukovaru, postalo je simbol Hrvatima u Hamburgu dokazujući da pomoć nema granica. Uz moto Kao što smo pomogli tada, tako želimo i sada, organizirali su ovaj koncert te će cjelokupni prilog biti doniran za obnovu Vukovarskog vodotornja. Hamburg je, još jednom, pokazao svoju humanost i solidarnost na djelu.


FOTOGALERIJA:

07.06.2017.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2020.