PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

05.06.2020
tekst
tekst

Hrvati iz Europe

ŽIVOT HRVATA U ČETVRTOM EKONOMSKI NAJJAČEM MJESTU NJEMAČKE 'Mogućnosti su ogromne, grad se razvija velikom brzinom'

Heilbronn (foto: p.schmelzle / Wikimedia commons)

Heilbronn (foto: p.schmelzle / Wikimedia commons)

Razgovor s 21-godišnjim Markom.

Br. pregleda: 14729

Autor: CroExpress

Njemački Focus nedavno je objavio listu ekonomski najuspješnijih mjesta Njemačke. Prvih 11 nalaze se u Bavarskoj i Baden-Württembergu, a na četvrtom mjestu te liste je Heilbronn, okrug na sjeveru Baden-Württemberga. Upravo ovdje živi 21-godišnji hrvatski iseljenik Marko, s kojim smo porazgovarali o životu u središtu okruga, gradu Heilbronnu.

Hamburg-Berlin-Heilbronn

Marko je u Njemačku došao u rujnu 2015. godine. Tri je mjeseca proveo u Hamburgu, nakon čega se preselio u Berlin. U glavnom je gradu živio i radio godinu dana. Zbog malih plaća i slabe ponude poslova odlučio je otići na bogati jug.

- Nakon Berlina otići u tako malen grad bilo je malo čudno. Ali sada sam godinu dana ovdje i oduševljen sam. Kad sam došao radio sam kao konobar, a zatim sam pronašao tvrtku koja školuje aluminijske varioce za autoindustriju. Položio sam to i dobio posao u jednom većem njemačkom koncernu. Nakon osam mjeseci dobio sam ugovor direktno od njih – pojašnjava nam Marko.

Od posla živi kilometar i pol. Do tamo uglavnom hoda. Posao mu, kaže, nije naporan.

- Imam svoje mjesto. Kada preuzmem smjenu i počnem raditi, šefa ne vidim do kraja smjene. Atmosfera na poslu je opuštena, stresa ima jako rijetko – kaže Marko.

Ne može se požaliti

U slobodno vrijeme s društvom ode na kavu ili piće, a vikendima posjećuju okolne toplice, organiziraju druženja, roštilj... Sve u svemu, kaže, ne može se požaliti. U gradu postoje i dva hrvatska kulturna kluba.

- Heilbronn je grad u kojem su mogućnosti ogromne. Tu je i Audi, tvrtke kao Kolbenschmidt, ThyssenKrupp SE, Kauflandova centrala, Mercedes i Porsche su u relativnoj blizini. tridesetak kilometara dalje. Grad se razvija velikom brzinom – zaključuje naš sugovornik.

08.01.2018.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2020.