PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

19.08.2019
tekst
tekst

Hrvati iz Europe

'U GÖTEBORGU ASISTIRAM DJEVOJČICI S INVALIDITETOM U školi u Dubravi su imali manje dizalica nego što ih ona ima doma'

Ilustracija (foto: KPE Wheelchair Basketball / wikimedia commons)

Ilustracija (foto: KPE Wheelchair Basketball / wikimedia commons)

Ona kao asistentica zaposlena je u udruzi.

Autor: Z.S.

Kako se Šveđani odnose prema mladima s invaliditetom i posebnim potrebama? Hrvatica koja posljednjih godinu dana živi u švedskom Göteborgu i radi kao asistentica djevojčici s invaliditetom, ispričala nam je svoje iskustvo.

Kako kaže, tamošnje zakone baš ne poznaje pa nije sigurna koliki dio troškova pokriva država, a koliki dio roditelji. Ali cijela je priča pokazatelj koliko je švedski standard visok.

'U stanu djevojčice s kojom radim imaju tri dizalice, u svakoj prostoriji po jedna. Stan je potpuno opremljen, kupaonica je prilagođena invalidima. I dva puta godišnje dolazi majstor provjeriti je li sve u redu sa stanom i opremom. Ima dva kolica, stajalicu, hodalicu, računalo Tobii kojim upravlja pogledom. Imaju veliki kombi za invalide', pojašnjava nam.

Djevojčica osim nje ima još jednu asistenticu kod kuće, a u školi ih ima tri. Može ih imati koliko želi, ali svaka osoba dobije određeni broj sati na koji ima pravo, ovisno o stupnju invaliditeta.

'Škola je dobro opremljena i svaki razred ima više profesora. S njom radi cijeli tim stručnjaka: ima vlastitu fizioterapeuticu, radnu terapeuticu i logopedicu. One također dolaze i određeni broj sati kod nje doma i nas asistente i roditelje uče kako raditi s njima. Kad tata ne može doći po nju u školu, čeka je taksi ispred. Ide na plivanje i jahanje. Često ide na neke terapije u druge države', priča nam djevojka, koja je željela ostati anonimna.

Ona kao asistentica zaposlena je u udruzi.

'Imamo dobru satnicu, vikendom duplu. Imamo pravo na edukacije za koje dobijemo plaću i na besplatnu teretanu, plivanje ili aktivnost koju odaberemo. Jako se puno radi s djecom, npr. roditelji žele da vježbam s njom meditaciju. Uglavnom, sve je puno drugačije nego u Hrvatskoj. Kada sam radila u školi u Dubravi, cijela škola je imala samo dvije dizalice. A moja djevojčica u stanu ima tri...', zaključuje.

06.12.2018.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2019.