PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

23.07.2019
tekst
tekst

Hrvati iz Europe

EUROPSKA KOMISIJA ZAPRIJETILA AUSTRIJI Ukinite smanjenje dječjeg doplatka za djecu koja ne žive u Austriji!

Ilustracija (foto: Pixabay.com)

Ilustracija (foto: Pixabay.com)

Službenom opomenom Austriji Europska komisija službeno je pokrenula postupak zbog povrede. Austrija ima rok od dva mjeseca da odgovori na prigovor Komisije.

Br. pregleda: 4664

Autor: CroExpress

Europska komisija je danas odlučila uputiti službenu opomenu Austriji zbog novog zakona u skladu s kojim će se za građane EU-a koji rade u Austriji primjenjivati indeksacija obiteljskih naknada i obiteljskih poreznih olakšica ako njihova djeca imaju boravište u inozemstvu. Austrija ima dva mjeseca da odgovori, a ako ne dođe do dogovora, mogla bi završiti i na Sudu EU.

Od 1. siječnja 2019. obiteljske naknade i obiteljske porezne olakšice koje će Austrija isplaćivati za djecu koja imaju boravište u drugoj državi članici (pa tako i Hrvatskoj) ovisit će o troškovima života u toj državi članici. To znači da će brojni građani EU-a koji rade u Austriji i plaćaju jednake iznose doprinosa za socijalnu sigurnost te poreze kao i lokalni radnici primati niže naknade samo zbog toga što im djeca žive u drugoj državi članici.

'Naše jedinstveno tržište temelji se na pravednosti i jednakom postupanju. U EU ne postoje radnici druge klase. Ako mobilni radnici plaćaju jednake iznose doprinosa za sustav socijalne sigurnosti kao lokalni radnici, trebali bi primati jednake naknade i u slučaju da im djeca žive u drugoj državi članici. U EU ne postoje djeca druge klase', kazala je Marianne Thyssen, povjerenica za zapošljavanje, socijalna pitanja, vještine i mobilnost radne snage.

'Pravila EU-a o koordinaciji sustava socijalne sigurnosti[1] (Uredba (EZ) br. 883/2004) ne dopuštaju da država članica smanji novčane naknade osobama osiguranima u skladu s njezinim zakonodavstvom samo zato što te osobe ili članovi njihove obitelji imaju boravište u drugoj državi članici. Tim je pravilima zabranjena diskriminacija na osnovi državljanstva. Svako smanjenje obiteljskih naknada samo zbog toga što djeca imaju boravište u inozemstvu predstavlja povredu pravila EU-a o socijalnoj sigurnosti te načela jednakog postupanja prema radnicima koji su državljani druge države članice u pogledu socijalnih i poreznih povlastica (Uredba (EU) br. 492/2011)', izvijestila je EK na svojim stranicama.

Službenom opomenom Austriji Europska komisija službeno je pokrenula postupak zbog povrede. Austrija ima rok od dva mjeseca da odgovori na prigovor Komisije. U protivnom, Komisija može odlučiti uputiti službeni zahtjev za osiguravanje sukladnosti sa zakonodavstvom Unije. U njemu se objašnjava zašto Komisija smatra da država krši pravo EU-a. Ako država članica još uvijek ne surađuje, Komisija može uputiti predmet Sudu Europske unije. Većina se slučajeva riješi prije upućivanja Sudu.

Ako Sud utvrdi da je država članica prekršila pravo EU-a, nacionalna tijela moraju poduzeti mjere za usklađivanje s presudom Suda. Ako država članica unatoč presudi Suda ne riješi problem, Komisija može ponovno uputiti državu na Sud. Ako je država članica drugi put upućena Sudu, Komisija predlaže da Sud odredi novčane kazne, koje mogu biti u obliku paušalnog iznosa i/ili dnevne naknade.

24.01.2019.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2019.