PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

23.07.2019
tekst
tekst

Hrvati iz Europe

PRAVA ISTINA O 'besplatnom' smještaju hrvatskih radnika kod poslodavaca u Njemačkoj

Ilustracija (foto: Pixabay.com)

Ilustracija (foto: Pixabay.com)

Ako vam taj iznos nije naveden na isplatnoj listi, onda je to utaja socijalnih izdataka i poreza, a kod poslodavca utaja socijalnih izdataka.

Br. pregleda: 4237

Autor: Stjepan Bingula

Jako puno ljudi koji iz Hrvatske i okolnih zemalja stiže u Njemačku traži posao sa smještajem. Taj smještaj se u puno slučajeva reklamira kao 'besplatan'. No, treba znati da, ako poslodavac sve zakonski odradi, onda taj smještaj nije besplatan.

Naime, poslodavac je dužan troškove vašeg smještaja dodati na vašu brutto zaradu jer vi s besplatnim smještajem dobivate jednu nenovčanu vrijednost (geldwerter Vorteil ili Sachbezug). Na taj iznos ste dužni platiti socijalne izdatke i porez, kao i poslodavac socijalne izdatke na plaću. Ako je vlasnik stana poslodavac, onda se uzima u obzir prosječna visina najamnine po kvadratu u tom mjestu.

Ako vam taj iznos nije naveden na isplatnoj listi, onda je to utaja socijalnih izdataka i poreza, a kod poslodavca utaja socijalnih izdataka. Znači, potpuno besplatnog smještaja u Njemačkoj za radnika nema i po zakonu ga ne smije biti, sve drugo je ilegalno i protuzakonito.

Ovaj zakon ne vrijedi za radnike na terenu, koji žive van svog središta zivota.


O autoru

Stjepan Bingula je hrvatski iseljenik koji više od tri desetljeća živi u Münchenu. Administrator je Facebook grupa 'Nova budućnost u Njemačkoj' i 'Moj život sutra...Njemačka'.


25.01.2019.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2019.