PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

23.07.2019
tekst
tekst

Hrvati iz Europe

DRŽAVNI TAJNIK Milas posjetio Hrvate u Pečuhu

FOTO: hrvatiizvanrh.hr

FOTO: hrvatiizvanrh.hr

Milas je iskazao zadovoljstvo viđenim.

Autor: hrvatiizvanhr.hr/ CroExpress

U utorak, 29. siječnja 2019. Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske održao je sastanak s Ivanom Guganom, predsjednikom Hrvatske državne samouprave i Jozom Solgom, glasnogovornikom Hrvata u Parlamentu Mađarske te je posjetio Znanstveni zavod Hrvata u Mađarskoj i Hrvatsko kazalište, kao i Generalni konzulat Republike Hrvatske u Mađarskoj, Pečuh, piše hrvatiizvanhr.hr.

Na sastanku održanom u Hrvatskoj kući u središtu Pečuha u kojoj se nalaze sjedišta nekoliko hrvatskih institucija g. Solga i g. Gugan informirali su državnog tajnika o aktualnom stanju i najvažnijim aktivnostima, planovima i izazovima Hrvata u Mađarskoj. Posebno su istaknuli poduzete aktivnosti vezano uz dovršetak školskog centra u Sambotelu i uz Hrvatsko kazalište u Pečuhu. Istaknuta je posebna važnost medija i obrazovanja te je zaključeno kako je, uz postojeće, potrebno osmisliti kvalitetne modele između institucija Republike Hrvatske i institucija Hrvata u Mađarskoj.

Državni tajnik Milas je naglasio kako su pripadnici hrvatske nacionalne manjine, pa tako i Hrvati u Mađarskoj iznimno važni Vladi Republike Hrvatske, što je vidljivo u bliskoj suradnji s predstavnicima hrvatske manjine te kontinuiranom rastu potpore, kako u političkom, tako i u financijskom smislu. Spomenuo je kako Hrvatska i Mađarska vrlo dobro surađuju u području obostrane zaštite nacionalnih manjina što će se, uvjeren je Milas, nastaviti i dodatno unaprijediti na predstojećoj 15. sjednici Međuvladinog mješovitog odbora za nacionalne manjine između Republike Hrvatske i Mađarske koji će se održati u prvoj polovici 2019. godine u Zagrebu.

Ravnatelj Znanstveni zavod Hrvata u Mađarskoj dr. sc. Stjepan Blažetin sa suradnicima i ravnatelj Hrvatskog kazališta Antun Vidaković informirali su državnog tajnika o svojim postignućima i planiranim aktivnostima u 2019. godini te su izrazili nadu u nastavak dobre suradnje sa Središnjih državnim uredom.

G. Milas iskazao je zadovoljstvo viđenim te iskazao zahvalnost ovim institucijama na njihovom vrijednom doprinosu u razvijanju kulture i znanosti naših sunarodnjaka u Mađarskoj, čime istovremeno doprinose i hrvatskoj i mađarskoj kulturi i znanosti.

30.01.2019.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2019.