PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

23.07.2019
tekst
tekst

Hrvati iz Europe

GOVOR MRŽNJE U SRBIJI Hrvaticu, novu ravnateljicu muzeja u Šapcu, nazvao ustašom

Youtube snimka zaslona

Youtube snimka zaslona

Žigmanov navodi da predstavnici ekstremističkih grupacija ne biraju riječi kada je u pitanju negativno etiketiranje hrvatske zajednice u Srbiji, najčešće ih pogrdno nazivajući pripadnicima vojnih snaga Nezavisne Države Hrvatske.

Br. pregleda: 2662

Autor: Hina/CroExpress

Novu ravnateljicu Narodnog muzeja u Šapcu, Subotičanku Nelu Tonković, dužnosnik Narodnog slobodarskog pokreta (NSP) nazvao je ustašom, zbog čega su predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov, zastupnik u Skupštini Vojvodine Nemanja Šarčević i portal ‘Slobodna Subotica’ u utorak zatražili reakciju državnih tijela.

Član NSP-a iz Subotice Branko Ćirjaković na svojemu je Facebook profilu objavio vijest Slobodne Subotice da je Subotičanka Nela Tonković imenovana za ravnateljicu Narodnog muzeja u Šapcu, uz komentar: 'Čestitam Šapcu na direktoru ustaši'.

U priopćenju za javnosti Žigmanov je u tome povodu iznio ‘zabrinutost koju pripadnici hrvatskoga naroda u Republici Srbiji posljednjih nekoliko mjeseci intenzivnije osjećaju’.

‘Tim prije, jer neprihvatljivi sadržaji glasova koji dolaze s političke ekstremno desne margine najučestalije se u posljednje vrijeme mogu čuti iz Subotice, grada koji je središte kulturnog i političkog života Hrvata u Vojvodini’, naveo je čelnik DSHV-a.

Konkretno, dodao je, jezovite poruke koje osoba Branko Ćirjaković sa svojih naloga na društvenim mrežama kontinuirano upućuje pojedinim pripadnicima hrvatske zajednice u Republici Srbiji i njihovim institucijama izazivaju nesigurnost i strah.

‘Posljednje koje navodimo jest njegov napad na novu ravnateljicu Muzeja u Šapcu Nelu Tonković, nazvavši je 'ustašicom', te verbalni napadi na predstavnike i članove Katoličke Crkve, dodatno su unijeli nemir u pripadnike hrvatske nacionalne zajednice’, istaknuo je.

Žigmanov navodi da predstavnici ekstremističkih grupacija ne biraju riječi kada je u pitanju negativno etiketiranje hrvatske zajednice u Srbiji, najčešće ih pogrdno nazivajući pripadnicima vojnih snaga Nezavisne Države Hrvatske.

‘Posebno ističem da su one u izravnoj suprotnosti s porukama koje je predsjednik Aleksandar Vučić nekoliko puta jasno isticao – da se Hrvati u Srbiji nemaju razloga bojati te im obećao zaštitu’.

U tom smislu, ističe Žigmanov, ono što dodatno unosi nespokoj kod pripadnika hrvatske manjine je i to što službena tijela srbijanske države, prije svega tužiteljstvo, ništa ne čine kako bi zakonom zabranjen govor mržnje sankcionirale. Stoga očekujemo postupanje po službenoj dužnosti mjerodavnih tijela.

Žigmanov je u ponedjeljak oštro osudio napad na vaterpoliste ‘Crvene zvezde’ u Splitu i pozvao na odlučnu reakciju državnih tijela Hrvatske.

U tom kontekstu naveo je kako ‘za razliku od Hrvatske gdje neprimjereno djelovanje javno osuđuju najviši predstavnici vlasti i represivne institucije u Republici Srbiji tako nešto nažalost ne postoji’.

‘Takvi se slučajevi ili zatomljuju ili prešućuju. Željeli bismo da se primjenjuje praksa demokratskih država u kojima etnički incidenti i prijetnje, pogrdno imenovanje i sijanje straha nailaze na oštru osudu najviših predstavnika vlasti’, izjavio je čelnik DSHV-a.

Dodao je da, ako ima elemenata za kazneni progon da institucije sile, prije svega tužiteljstvo i policija učine korake koje po zakonu jesu dužni.

Uvrede na račun Nele Tonković, istaknute kulturne djelatnice, osudili su i zastupnik Skupštine Vojvodine Nemanja Šarčević, te portal ‘Slobodna Subotica’ koji je zatražio da se kazneno goni Branko Ćirjaković, dužnosnik Narodnog slobodarskog pokreta, uposlen u subotičkom javnom sektoru, zbog širenja govora mržnje i izazivanja nacionalne i vjerske mržnje.

NSP je stranka koja sebe predstavlja kao skupinu ‘suverenista, koji se bore za principe slobode, ravnopravnosti i solidarnosti’.

‘Mi smo narodna stranka koja svoj rad temelji na nacionalnoj tradiciji, europskim principima i koja je spremna pridržavati se svih suvremenih i praktičnih principa u vođenju države’, navodi se među ostalima na portalu NSP-a čiji je predsjednik Miroslav Parović.                  

12.02.2019.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2019.