PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

05.06.2020
tekst
tekst

Hrvati iz Europe

BRIGA O ISELJENIM HRVATIMA Plenković razgovarao sa slovenskim Hrvatima o njihovu neriješenom statusu

Foto: HINA/ Damir SENČAR

Foto: HINA/ Damir SENČAR

Premijer je u Zagrebu razgovarao i s predstavnicima u Hrvata Crnoj Gori u kojoj je položaj Hrvata riješen.

Br. pregleda: 1521

Autor: CroExpress/Hina

Premijer Andrej Plenković i predstavnici Hrvata u Sloveniji suglasili su se u srijedu da je potrebno i dalje raditi na tome da Ljubljana prizna status hrvatske nacionalne manjine, priopćila je vlada.

Plenković je u Zagrebu razgovarao s predstavnicima Hrvata u Sloveniji i Crnoj Gori u kojoj je položaj Hrvata riješen.  'Dok u Crnoj Gori Hrvati imaju priznat status nacionalne manjine, u Sloveniji to nije slučaj i njihov je položaj tamo u potpunosti nedefiniran. Stoga je izražena potreba daljnjih aktivnosti kako bi se status Hrvata u Sloveniji definirao', priopćila je vlada nakon sastanka. S tim je ciljem u veljači prošle godine osnovano Povjerenstvo za pitanje statusa Hrvata u Sloveniji s namjerom koordiniranja i uspostavljanja aktivnosti koje će pridonijeti očuvanju i razvijanju hrvatskoga identiteta te definiranju statusa Hrvata i priznanju hrvatske nacionalne manjine u Sloveniji, dodaje se.

Plenković je najavio da će sastanak na vrhu čelnika država članica Europske unije i država jugoistočne Europe iduće godine u Zagrebu biti prigoda da se nešto učini u rješavanju otvorenih pitanja sa susjednim državama. Premijer je isto tako poručio kako očekuje nastavak aktivnosti koje će omogućiti institucionalnu, financijsku i projektnu potporu i očuvanje hrvatskog identiteta u Crnoj Gori, navodi se u priopćenju.

Na razgovorima u Banskim dvorima bili su predsjednik Saveza hrvatskih društava Slovenije Đanin Kutnjak te Adrijan Vuksanović, zastupnik u crnogorskom parlamentu i predsjednik Hrvatske građanske inicijative, Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća i potpredsjednik Hrvatske građanske inicijative te Ilija Janović, potpredsjednik Hrvatske građanske inicijative.

S crnogorskim Hrvatima razgovarao je i predsjednik Sabora Gordan Jandroković koji je istaknuo da je briga o hrvatskim manjinama jedna od strateških zadaća Hrvatske, što se očituje i u radu Savjeta za Hrvate izvan Hrvatske i u brojnim projektima koje hrvatska financira vlada, priopćio je Sabor.

03.10.2019.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2020.