Autor: Goran Filipović

Hrvatsko društvo Luksemburg obilježilo je Dan neovisnosti Republike Hrvatske održavanjem raskošne i odlično posjećene izložbe pod nazivom ‘Žigmund Luksemburški, kralj Hrvatske (1387. – 1437.)’. U program su ukomponirane i važne obljetnice: 600 godina dubrovačkog Orlanda i 925 godina Zagrebačke nadbiskupije. Organizator je postavio i štandove na kojima su predstavljene Europske prijestolnice kulture: hrvatska Rijeka (2020.) i luksemburški Esch (2022.), kao i mnogobrojne eksponate kojima su prikazani hrvatska povijest i kultura te vjekovne veze između naših dviju nacija.

Proslavu je otvorila i najavila njen slijed Jelena Bulić, lingvistica s doktoratom iz komparativne književnosti, nakon čega je internacionalni zbor Bractwo Śpiewu Tradycyjnego izveo himne Luksemburga i Hrvatske. Uslijedila su izlaganja na francuskom, engleskom i hrvatskom jeziku, kako bi svatko iz publike mogao dobiti informacije o konceptu i sadržaju izložbe.

U svojoj pozdravnoj riječi Danijel Stanković, tajnik Hrvatskog društva Luksemburg, zahvalio je Općini Mamer na ustupanju gradske vijećnice za ovu izložbu i na odličnoj suradnji u svakom pogledu, te Veleposlanstvu RH u Bruxellesu na velikoj potpori. Istaknuo je uključenost brojnih stručnjaka u pripremi materijala te osobito zahvalio mr. Sari Katanec i dr. Suzani Miljan koja je iz Zagreba došla održati stručna izlaganja. Gilles Roth, načelnik Općine Mamer i zastupnik u luksemburškom Parlamentu, istaknuo je zamjetno sudjelovanje hrvatske zajednice u životu općine – od nastupanja u sportskim klubovima pa sve do angažmana u općinskim odborima.

U općini Mamer živi 52% stranaca, a Hrvati su među 20 najbrojnijih nacija. Izrazio je zadovoljstvo što je sjedište HDL-a na njihovu području te obećao i daljnju potporu.

Nj. E. Joško Paro
, veleposlanik Hrvatske u Belgiji i Luksemburgu, zahvalio je organizatorima na pripremi vrijedne manifestacije te luksemburškim domaćinima na susretljivosti. U svom govoru istaknuo je kako je Luksemburg najbolji primjer uspjeha Europskog projekta, to jest suradnje i međusobnog uvažavanja tisuće ljudi iz svih krajeva Europe i svijeta. Najavio je kako će u sklopu hrvatskog predsjedanja Europskom unijom Veleposlanstvo pripremiti posebni program za Veliko Vojvodstvo, koje je i sjedište brojnih institucija EU-a.

Jean-Claude Muller
, savjetnik za kulturu luksemburške Vlade, izrazio je veliko zadovoljstvo stručnom razinom priređene izložbe i održanih predavanja. On je ujedno i predsjednik Luksemburške udruge za genealogiju i heraldiku, te je organizatorima ponudio nastavak svoje potpore i pozvao ih na daljnju suradnju.

Dr. Suzana Miljan, iz Odsjeka za povijesne znanosti HAZU, održala je dva zanimljiva izlaganja o Hrvatskoj tijekom Srednjeg vijeka. Posjetitelje je upoznala s najvažnijim događajima iz života kralja i cara Žigmunda Luksemburškog kao i o njegovom vjenčanju s Barbarom Celjskom u Krapini 1405. godine. Posebno je istaknula Žigmundov posjet Dubrovniku 1396. godine kojom je prigodom inicirao postavljanje spomenika francuskom vitezu Rolandu kao simbola slobode i neovisnosti.

Anđelko Markulin, predsjednik HDL-a i voditelj projekta, održao je prezentaciju ‘Hrvatska – od davnina do danas’ u kojoj je prikazao povijesni slijed događanja na teritoriju Hrvatske u zadnjih 2500 godina. Tako su posjetitelji čuli o našoj prapovijesti od dolaska Hrvata na Jadran, preko kneževa i kraljeva te o zajedničkoj hrvatsko-ugarskoj kruni, pa sve do ulaska Hrvatske u Europsku uniju i njenog skorog predsjedanja istom.

Skup su svojim dolaskom uveličali i Vesna Tomljenović, hrvatska sutkinja na Općem sudu Europske unije, Mario Madunić, pomoćnik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture RH, vlč. David Ryan, voditelj Hrvatske katoličke zajednice Luksemburg i Franco Avena, predsjednik Savjeta za strance luksemburške Vlade.

Organizatori su uručili poklone uzvanicima te gospođi Maji Orač Rippert, velikoj poznavateljici povijesti i kulture Hrvatske i Luksemburga, koja je pripremila cijeli postav i stručno vođenje kroz izložbu. Predahe između prezentacija popunili su svojim glazbenim izvedbama, na oduševljenje publike: Art of Music (vokalni ansambl srednjovjekovne renesansne i sakralne glazbe), Josip Dragnić (gitarist i profesor klasične gitare) te Klapa Luksemburg (Anđela Zelić, Nikola Sunjka, Veljko Beader i Ivo Mihajlović).

Na koncu su se posjetitelji uputili u razgledanje izložbe i međusobno druženje, uz gastronomske delikatese, sokove i hrvatska vina, koja je donirala osječka vinoteka i web-trgovina all4wine, a koje su posluživali uvijek nasmijani Maja Broz Hafner i Kristijan Aleksandrović. Materijale o godini Orlanda pribavila je Marijana Deranja O’Dwyer, a o kulturnim projektima koji su u pripremi informacije su pružale Tatjana Škorić na štandu Rijeke 2020. i Mélanie de Jamblinne na štandu Escha 2022.

Datum objave: 09.10.2019.