Njemačka slavi 33. Dan njemačkog jedinstva, a središnja dvodnevna proslava u sklopu koje je organiziran i Festival građana održala se u Hamburgu.

Dan njemačkog jedinstva i Festival građana proslavljen je 2. i 3. listopada u Hamburgu koji je ove godine upriličio središnju svečanost povodom njemačkog nacionalnog blagdana.

Hrvatski generalni konzul u Hamburgu Kristijan Tušek domaćinima je čestitao njihov nacionalni praznik, a hrvatske boje ponosno su na festivalu predstavili članovi Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva Croatia Hamburg. 

Cilj je bio prikazati Hamburg kao tolerantnu međunarodnu sredinu, a upravo je Festival građana pod nazivom: Jedna zemlja, jedna stranka, jedan festival, mjesto gdje su se predstavili brojni konzulati, međunarodne zajednice i institucije, a program je bio obogaćen kulturno-umjetničkim predstavljanjem raznih udruga i društava, prenosi Glas Hrvatske.

Na inicijativu Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Hamburgu dogovoreno je i sudjelovanje folklorne skupine hrvatske udruge Croatia Hamburg. Generalni konzul u Hamburgu Kristijan Tušek čestitao je domaćinima njihov nacionalni praznik te ponosno pratio predstavljanje hrvatske tradicijske kulture koju brižno čuvaju naši iseljenici.

Folkloraši su prvo prošetali ulicama Hamburga i predstavili svoje živopisne autohtone hrvatske narodne nošnje i ponosno zavijorili hrvatsku trobojnicu. Nastup na glavnoj pozornici podržala je mnogobrojna publika i svaku izvedbu nagradila dugotrajnim pljeskom te se i sama nakon spleta hrvatskih narodnih pjesama i plesova uključila u kolo.


Autor: CroExpress Datum objave: 05.10.2023.