Autor: CroExpress
U Gradskoj skupštini Grada Buenos Airesa predsjednici Republike Kolindi Grabar-Kitarović dodijeljena je povelja ‘Visoko uvažene gošće Buenos Airesa’. Primajući povelju Predsjednica je iskazala ponos na sve generacije ‘koje su došle i krenule iz početka, koji su skromno živjeli kako bi svome zavičaju iz tuđine pomagali, jer su ga uvijek nosili u svom srcu.’

Spomenula je neke Hrvate koji su ostavili neizbrisiv trag u Buenos Airesu i Argentini, hrvatskog isusovca Nikolu Plantića koji je bio rektor Colegio Nacional u Buenos Airesu polovicom 18. stoljeća te građevinskog poduzetnika Buratovića s otoka Hvara, koji je polovicom 19. stoljeća gradio kuće, ceste i željezničke pruge po cijeloj Argentini, a prvi je postavio telegrafsku vezu između Buenos Airesa i Rosarija.

Hrvati u Argentini dijelili su sudbinu svoga naroda i za vrijeme trajanja bivšeg jugoslavenskog komunističkog režima, kojemu je smetalo svako isticanje nacionalnog imena, hrvatske zastave i grba ili ispovijedanje vjere, kazala je Predsjednica. Dodala je kako su nakon Drugoga svjetskog rata mnogi Hrvati upravo u Argentini tražili i našli prostor slobode, u kojemu su mogli svjedočiti svoje domoljublje i isticati opravdane zahtjeve za slobodom hrvatskoga naroda i domovine.

‘Hrvati su, kao i Argentinci, ponosan narod. Ne zaboravljamo svoju vjeru, himnu, grb, svoj jezik, zastavu, ime i svoj rod. I upravo zato vam zahvaljujem i u svoje osobno, ali i u ime svih naših predaka koji su u Argentini našli prostor slobode i prijateljstva’, istaknula je Predsjednica.

Na kraju obraćanja predsjednica Grabar-Kitarović zahvalila je argentinskom narodu koji je pretke hrvatskog naroda dočekao s prijateljstvom i gostoprimstvom, kako bi u metropoli Južne Amerike mogli ugraditi svoja djela i svoje živote, svoju mediteransku ili slavonsku dušu, svoju kreativnost, znanja i invencije.

Datum objave: 13.03.2018.