Na svetkovinu Pedesetnice ili Duhova, u velebnoj salzburškoj katedrali održala se sveta misa na hrvatskom jeziku u 12 sati.

Ovo svečano euharistijsko slavlje održalo se po treći puta na poticaj Dušobrižničkog ureda Nadbiskupije Salzburg. Svetu misu predslavio je voditelj Hrvatske katoličke župe u Salzburgu p. Zlatko Špehar, u koncelebraciji s p. Aleksom.

#Hrvati okupljeni oko Hrvatske katoličke župe bl. A. Stepinca #Salzburg proslavili su blagdan #Duhova svečanom svetom misom u velebnoj salzburškoj katedrali #CroExpress

Objavljuje CroExpressNedjelja, 5. lipnja 2022.

Nedjelja Pedesetnice ili svetkovina Duhova, jedna je od najstarijih kršćanskih svetkovina Crkve. To je blagdan silaska Duha Svetoga na apostole u Jeruzalemu, 50 dana nakon Kristova Uskrsnuća. Od tuda i izraz Pedesetnica. Slavi se i kao blagdan “rođenja Crkve”, jer Djela Apostolska navode da su apostoli puni Duha Svetoga govorili tako da su ih mogli razumjeti ljudi svih naroda i jezika, a mnoštvo se “dalo krstiti te su primili Duha Svetoga”. Isus je svojim apostolima obećao poslati Duha Svetoga. Duh Sveti spustio se nad apostole u obliku plamenih jezika. Plamen svijetli, daje toplinu, čisti, a toplina daje životnu snagu. Sve su to osjetili i sami apostoli primivši u sebe božanski plamen. Njihovim je srcem prostrujala neka tajanstvena snaga, koja ih je tjerala na propovijedanje, na svjedočenje.

Isus Krist je jedini Spasitelj svijeta. No, bez Duha Svetoga taj spas ne bi mogao do kraja svijeta biti ostvaren. Isus Krist je uzeo na sebe naše grijehe i patnje, bolesti, smrti i krivice. Sve je to uništio na svom križu, a onda u svom uskrsnuću nas uskrisio i tako započeo novo čovječanstvo. No sve je zaokruženo dolaskom Duha Svetoga. Isusu je bilo važno da Duh Sveti siđe na apostole i Crkvu. On je rekao: „Ne idite iz grada dok se ne obučete u silu odozgor”.

Na nedjelju Duhova, kada je Duh Sveti sašao nad apostole, oni su dobili darove Duha Svetoga. Ti su im darovi pomogli ispuniti njihovu misiju, a to je propovijedati Evanđelje svim narodima. I nama ovi darovi, po sakramentu svete krizme, pomažu da živimo kršćanskim životom, da živimo u Kristu, a Krist u nama. Potrebno je svima nama osvijestiti da je Duh Sveti veličanstveni dar svijetu.

Drugi Vatikanski sabor je ustvrdio: “Duh Sveti održava Crkvu mladom!” Možda je to to! Ako se obraćamo više njemu u svom životu, ostat ćemo uvijek duhom mladi i svježi. Recept vječne mladosti je otkriven!

Molitva Duhu Svetom

Dahni u mene, Duše Sveti, da moje misli budu svete!
Pokreni me, Duše Sveti, da moj posao bude posvećen!
Privuci moje srce da zavolim samo ono što je sveto!
Zaštiti me, Duše Sveti, da mogu uvijek biti svet.


Autor: CroExpress Datum objave: 05.06.2022.