Kao i mnogo puta do sada Hrvati izvan Hrvatske organiziraju i prikupljaju pomoć, ovoga puta za potresom pogođena područja. Putem društvenih mreža objavljene su mnogobrojne poruke i upute o mogućnostima pomoći.

Globalna hrvatska obitelj ponovno je pokrenula akcije prikupljanja financijskih sredstava za obnovu razorenih gradova Petrinje, Siska i Gline, svih sela i mjesta stradalih u snažnom potresu.

Hrvati diljem svijeta od Švicarske, Italije, Austrije Njemačke, Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, sve do Kanade, Sjedinjenih Američkih Država, Južne Amerike i Australije putem društvenih mreža obavijestili su o mogućim načinima uplate.  

Mnogobrojne poruke podrške, apeli i suradnja sa zajednicama Hrvata diljem svijeta kruže društvenim mrežama kako bi se prikupila financijska sredstva za obnovu razorenih područja.

Jedna od njih je i poruka predsjednika Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Hrvatske, Ivana Grbešića, koju prenosimo u cijelosti:

”HRVATSKA DIJASPORA UJEDINILA SNAGE U PRIKUPLJANJU SREDSTAVA NAKON RAZORNOG POTRESA

Pratimo situaciju u Hrvatskoj nakon razornog potresa koji se dogodio u blizini gradova Petrinje i Siska te prouzročio veliku štetu i gubitke života. Naše misli i molitve odnose se na obitelji poginulih i ozlijeđenih, sve pogođene, kao i na one koji su prvi reagirali i koji nastavljaju u akcijama traganja i spašavanja.

Znamo da je velika šteta na domovima, bolnicama, vrtićima, crkvama i drugim zgradama, a mnoge obitelji su ostale bez vode, topline, električne energije i skloništa. Mnoge od tih istih obitelji, na području Banovine, također su teško patile tijekom Domovinskog rata.

Kao globalne hrvatske organizacije, ujedinjeni smo s Domovinom. U danima koji dolaze odredit ćemo mogućnosti u kojima će naša pomoć biti najznačajnija. Kao što je bio slučaj s naporima za pomoć tijekom potresa u Zagrebu početkom ove godine, sva prikupljena sredstva koristit će se za pomoć onima koji su najviše pogođeni potresom. U dogovoru s provjerenim organizacijama u Hrvatskoj, naši će predstavnici odrediti kako će se naša pomoć dijeliti.

– Udruženje hrvatskih američkih profesionalaca, Australsko-hrvatska gospodarska komora NSW, Australsko-hrvatska gospodarska komora i industrija Južna Australija, Kanadsko-hrvatska gospodarska komora, Hrvatska zaklada Windsor, Crodiaspora, Hrvatski Svjetski Kongres SAD, HAZUD – Hrvatska akademska zajednica domovine i dijaspore, Nacionalna federacija kulturnih zaklada Amerikanaca Hrvatske, Hrvatska gospodarska komora Viktorije, Zapadna australsko-hrvatska gospodarska komora”, navedeno je u Facebook statusu.

Udruge Hrvata izvan RH koje se mogu kontaktirati za pomoć i uplatu financijskih sredstava koje su do sada objavile javno dostupne informacije (uz udruge navedene u Facebook statusu) su: Vila Croatia Stuttgart, Kroatische Kulturgemeinschaft Esslingen, Hrvatski dom Beč, St Nikola Tavelić church/ Croatian Catholic Centre/ St Johns Park, Hrvati Stuttgart, Livanjska zajednica- CH, Asociacion Croata Ecuatoriana – Udruga Hrvata Ekvadora, Croatia Fund Inc., New York, Hrvatski Centar Salzburg

Sve udruge imaju Facebook stranice na kojima su dostupni podatci o broju računa i načinima uplate financijskih sredstava.

U akciju prikupljanja humanitarne pomoći i novčanih sredstava uključene su i Hrvatske katoličke misije diljem svijeta.

Službeni račun Državne riznice za pomoć stradalima u potresu

– Zahvaljujemo svim našim sugrađanima koji su pokazali veliko srce, solidarnost i jedinstvo, ali još jednom apeliramo da se svi koji žele pomoći jave Crvenom križu i Ravnateljstvu civilne zaštite. Zbog velikog interesa i iz inozemstva, otvorili smo službeni račun Državne riznice za pomoć – objavio je premijer Andrej Plenković na Twitteru.

Pomoć za obnovu nakon potresa:

Na račun državnog proračuna primaju se financijske donacije namijenjene sanaciji šteta u Sisaško-moslavačkoj županiji te drugim  područjima pogođenim razornim potresima.

Broj računa: HR12 1001 0051 8630 0016 0

Državni proračun Republike Hrvatske

s pozivom na broj odobrenja 5444-OIB uplatitelja.

Earthquake relief:

Account nuber: HR12 1001 0051 8630 0016 0

Bank: Croatian National Bank, Trg hrvatskih velikana3, Zagreb 10000, Croatia

Bic (swift) code: NBHRHR2XXXX

Beneficiary: Republic of Croatia – Ministry of Fiance, Katanciceva 5, 10000 Zagreb, Croatia

Remittance info – Remarks: Earthquakes aid


Autor: CroExpress, Glas Hrvatske Datum objave: 30.12.2020.