U Budimpešti održana XVI. sjednica Međuvladinog mješovitog odbora za zaštitu nacionalnih manjina između Republike Hrvatske i Mađarske.

Teme su se odnosile na ključna manjinska pitanja, kao što su pravo na izražavanje, očuvanje i razvijanje nacionalnog, kulturnog, jezičnog i vjerskog identiteta, pravo na održavanje i razvijanje obrazovanja i medija na manjinskom jeziku i pismu, ostvarivanje zastupljenosti predstavnika nacionalnih manjina u predstavničkim i izvršnim tijelima te važnost nastavka razvijanja bolje prometne povezanosti i poticanja ekonomskog razvoja krajeva u kojima žive predstavnici dviju manjina. Razmotrila se i provedba preporuka donesenih na prethodnoj sjednici održanoj 12. prosinca 2019. u Zagrebu.

„Hrvati u Mađarskoj i Mađari u Republici Hrvatskoj uživaju visoku razinu manjinskih prava sukladno najvišim međunarodnim standardima te u europskim okvirima predstavljaju ogledni primjer uspješne i dobre prakse, a iste stavove imaju i relevantne institucije, poput OESS-a ili Vijeća Europe. Ono što je najvažnije, velika većina onih zbog kojih smo se danas i okupili, a to su pripadnici hrvatske nacionalne manjine u Mađarskoj i mađarske nacionalne manjine u Hrvatskoj, dijeli iste stavove i mišljenja. Hrvatskoj i mađarskoj strani važno je razvijati prekograničnu suradnju i prometnu infrastrukturu – području u kojem se proteklih godina puno učinilo dok je suradnja u području kulture i obrazovanja tradicionalno dobra te po tom pitanju treba zadržati kontinuitet”, rekao je Zvonko Milas, državni tajnik i predsjedatelj hrvatskog dijela MMO.

Ostvareno je puno važnih projekata u obje države

Milas je istaknuo kako rad i djelovanje jasno pokazuje da se puno može postići kada se pokaže dobra volja i kada se radi aktivno, vrijedno i usmjereno: „Od 2017. do danas ostvareno je puno projekata važnih manjinama u obje države u svim područjima društvenog života te s pravom možemo reći kako je ovo najuspješnije razdoblje po pitanju realizacije preporuka MMO-a, a time i dodatnom unaprjeđenju manjinskih prava u obje države”.

Državni tajnik Milas u svojem je završnom obraćanju zaključio kako je Vlada Republike Hrvatske 2020. nekoliko projekata proglasila strateškim projektima za Hrvate izvan Republike Hrvatske i za njih svake godine osigurava izravnu i vrlo značajnu potporu, a jedan od tih projekata je Potpora radu Hrvatskoga kazališta u Pečuhu koje je, uz Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru, jedino profesionalno hrvatsko kazalište izvan Republike Hrvatske.


Autor: CroExpress Datum objave: 09.12.2022.